Παρβοϊός: Γιατί συνδέθηκε με τον θάνατο του παιδιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη

Απεικόνιση ενός σωματιδίου του παρβοϊού Β19 μεταξύ των κυττάρων του αίματος. Οι παρβοϊοί αποτελούνται από ένα μονόκλωνο γονιδίωμα DNA (δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ) που περιβάλλεται από ένα εικοσαεδρικό πρωτεϊνικό καψίδιο. Ο παρβοϊός B19 είναι η αιτία του μολυσματικού ερυθήματος, ή της νόσου της Πέμπτης. Αυτή η παιδική ασθένεια προκαλεί ένα κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, παρόμοιο με σημάδι χαστούκι, το οποίο της δίνει την κοινή ονομασία ασθένεια των χαστουκιών. Συνήθως προκαλεί ελαφρύ πυρετό, αλλά η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι η μόνη θεραπεία
που απαιτείται. Είναι πιο σοβαρή στους ενήλικες, προκαλώντας πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Σε άτομα με ανοσοκαταστολή, μπορεί να προκαλέσει αναιμία και θάνατο.

Μολονότι τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό(Parvovirus B 19), επικρατεί ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα μετά την έξαρση κρουσμάτων του σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μ΄ έναν κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, να καταλήγει στις αρχές Απριλίου από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή με συχνότερους ιούς τους εντεροϊούς, τον Coxsackie B, τους αδενοϊούς και τους παρβοϊούς.

Δεν υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό.

Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλένναΑίμα ή προϊόντα αίματοςΚατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:

ΠυρετόΠονοκέφαλοΒήχαΠονόλαιμοΠόνο στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι πιο συχνό στους ενήλικες και μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Πιθανές επιπλοκές

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για όσους πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Πηγή: CDC

Keywords
Τυχαία Θέματα