Πανελλήνιες: Εξι τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία

Οι ημέρες των εξετάσεων είναι μια περίοδος δύσκολη και αγχωτική για τα περισσότερα παιδιά. Ειδικότερα οι μαθητές της Γ′ Λυκείου που καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις βιώνουν μια ψυχοφθόρα διαδικασία που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην απόδοσή τους. Η συμπαράσταση των γονιών αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται να δείχνουν στο παιδί υπομονή στις πιθανές ψυχολογικές του διακυμάνσεις και να το επιβραβεύουν για τη συνολική του προσπάθεια.

Η ηρεμία, ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητα και οι γονείς μπορούν να του εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα δύο από αυτά. Ηρεμία στον χώρο όπου μελετά, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί και καλή διατροφή. Υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Η διατροφολόγος κα Αλιόνα Στρατουλάτ, μας μίλησε για τις «μαγικές» αυτές τροφές που θα βοηθήσουν τα παιδιά τη δύσκολη αυτή περίοδο, ώστε να βελτιώσουν τη διάθεση τους και να ενισχύσουν τη γνωστική τους λειτουργία.

Τροφές που συμβάλλουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης, της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας

-Αυγά

Τα αυγά περιέχουν σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, βιταμίνες Β12, Κ, D, Β8, αλλά και χολίνη, που βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και αυξάνει την καλή διάθεση.

-Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί, η τσιπούρα και η σαρδέλα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα Ω3 και εκτός του ότι συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι εξαιρετική τροφή για τη βελτίωση της μνήμης και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Είναι καλό να ενταχθούν στη διατροφή του παιδιού μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

-Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και το μπρόκολο έχουν πολλά αντιοξειδωτικά και σύμφωνα με μελέτες βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

-Φράουλες και βατόμουρα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τόσο οι φράουλες όσο και τα βατόμουρα, ενισχύουν τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

-Καρύδια

Τα καρύδια έχουν φυσικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως η μελατονίνη που βοηθάει στην καλή ποιότητα του ύπνου. Επίσης, είναι πλούσια σε Ω λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την όραση.

-Ρόφημα κακάο και σοκολάτα

Το κακάο φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει στη γρήγορη συγκέντρωση γιατί είναι πλούσια πηγή σε αμινοξέα που συνδέονται με την καλή διάθεση. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, παντοθενικό οξύ και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε.

Η πρόταση της διατροφολόγου κας Στρατουλάτ, είναι να ξεκινούν τα παιδιά την ημέρα τους με ένα πλούσιο πρωινό, που θα περιλαμβάνει αυγά, να συνεχίζουν για μεσημεριανό με κάποιο λιπαρό ψάρι και μια σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά, στη συνέχεια να απολαμβάνουν για σνακ ένα μπολ με φράουλες, βατόμουρα και καρύδια, ενώ το απόγευμα ένα ζεστό κακάο θα συμπληρώνει το βιταμινούχο γεύμα τους. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους αυτές τις τροφές για αρκετό διάστημα, αν είναι δυνατόν για ένα μήνα, ώστε να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Related...Ρύθμιση βάρους: Πώς η προσθήκη πρωτεΐνης στη διατροφή μάς βοηθάει να δούμε αποτέλεσμαΟ κρίσιμος λόγος που πρέπει όλοι να βάλουμε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή μαςΣημάδια ότι η υγιεινή διατροφή μας γίνεται έμμονη ιδέα και πώς θα ξεφύγουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα