Κρητικό καλοκαιρινό κοκτέιλ - Ιδανικές αναλογίες σε πράσινο και μπλε

Η μακριά λίστα της κρητικής υπαίθρου με τις ιστορικές μονές, τα ξέφρενα πανηγύρια, τα παραδοσιακά χωριά και τις απόμερες παραλίες, συναντά -μόλις σε λίγα χιλιόμετρα- τη γοητεία της αστικής θερινής χαλαρότητας και της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας. Και όλα αυτά στο ίδιο νησί.

Στα δυτικά η πανέμορφη λιμνοθάλασσα του Μπάλου με το θειάφι και στα ανατολικά το ξακουστό φοινικόδασος στο Βάι περικλείουν μια συναρπαστική και μεγάλη ενδοχώρα, που ο χρόνος των διακοπών ποτέ δε φτάνει για να την εξερευνήσεις ολόκληρη.

Έτσι, το hopping είναι η απόλυτη επιλογή για να πάρει κανείς μια

καλή γεύση από όσα έχει να προσφέρει η Κρήτη στον ταξιδιώτη. Αφήνοντας τα πολυαγαπημένα highlights εκτός κειμένου, φτιάχνουμε τη δική μας λίστα δίνοντας ένα μικρό ποτ-πουρί που έχει απ’ όλα, και είναι όσα αγαπήσαμε στο νομό Ηρακλείου.

Όχι ευρέως γνωστό, το χωριό Ζαρός στο νομό Ηρακλείου είναι μια έκπληξη στη φύση. Η καλοκαιρινή δροσιά που θα βρείτε εδώ, στους πρόποδες του Ψηλορείτη είναι ένα από τα μυστικά των Κρητικών. Ο άσσος στο μανίκι είναι η ομώνυμη τεχνητή λίμνη που στα βαθυγάλαζα νερά της κολυμπούν πέστροφες και στο φόντο φαίνονται οι καταπράσινες βουνοπλαγιές. Με μπόλικα καφενεία και ταβερνάκια και εύκολη πρόσβαση στα μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος του Ρούβα αλλά και στοευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, τα Σαββατοκύριακα σφύζει από ζωή, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που δεν πρέπει να χάσετε για κανένα λόγο, ανεβείτε στις Αρχάνες. Κατά τη διαδρομή κοιτάξτε μακριά στα δεξιά σας τα αγροκτήματα και τα περιβόλια πάνω σε λοφίσκους που είναι σαν ζωγραφιά. Όσο πλησιάζετε προς το χωριό θα δείτε μια γλυκιά και απλή αρχιτεκτονική: χρωματιστές μονοκατοικίες, με ρετρό πορτοπαράθυρα, παστρικές αυλές -που από τους φράχτες τους ξεπηδούν λεμονιές-, τριανταφυλλιές τόσο μοσχομυριστές που το άρωμά τους φτάνει μέχρι την κεντρική πλατεία.

Εδώ, κάτω από τα πλατάνια, ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας έφαγε καλλιτσούνια και χόρεψε «σιγανό». Θα παρατηρήσετε ότι απουσιάζουν τα ηλεκτρικά καλώδια από το τοπίο καθώς οι Αρχάνες είναι από τους λίγουςοικισμούς στην Ελλάδα με υπογειοποιημένη ηλεκτροδότηση. Τις νύχτες οι δρόμοι φωτίζονται από υπέροχους φανοστάτες. Την ιστορία του χωριού θα δείτε στοΑρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, στεγασμένο στο παλιό δημοτικό σχολείο του οικισμού, με ευρήματα όπως κεραμικοί ληνοί, αγγεία και μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα.

Βουτιά στα Μάταλα που κρατούν τα σκήπτρα των εναλλακτικών διακοπών διατηρώντας στην αύρα τους κάτι από το χίπικο παρελθόν τους, όταν μεσουρανούσαν την δεκαετία του ’60. Η εικόνα πάντως παραμένει διαχρονικό ορόσημο: ο βράχος από λευκό πωρόλιθο με τις λαξευτές αρχαίες ρωμαϊκές σπηλιές και τη χρυσαφένια αμμουδιά να τονίζει βαθύ μπλε της θάλασσας. Η ζεν ατμόσφαιρα συνεχίζει στα μικρά μαγαζάκια, ταβερνάκια, μπαράκια, και το ζεν κορυφώνεται στην άλλη πλευρά του βράχου όπου υπάρχει η απόμερη παραλία Κόκκινη Άμμος που προσεγγίζεται από σηματοδοτημένο μονοπάτι και ενσαρκώνει την απόλυτη ηρεμία.

Φουλ του πράσινου στο Φόδελε, που διεκδικεί την καταγωγή του διάσημου ζωγράφου Ελ Γκρέκο Δομίνηνου Θεοτοκόπουλου. Κόντρα σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο αποδίδοντας την ιδιότητα αυτή στο Τολέδο της Ισπανίας, το Φόδελε έχει να παρουσιάσει το πατρικό σπίτι του πατέρα της κρητικής αγιογραφίας, το οποίο έχει γίνει Μουσείο Αντιγράφων (ναι του διάσημου ζωγράφου) . Πάντως, ο κόσμος, πλέον, αναγνωρίζει το Φόδελε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ως πατρίδα των πιο περίφημων πορτοκαλαιώνων και αν βρεθείτε την κατάλληλη εποχή θα δοκιμάσετε το υπέροχο αυτό εσπεριδοειδές στην πιο υπέροχη γεύση του. Επίσης βάλτε στα must-dos και το δίκτυο μονοπατιών του, που περνά μέσα από μια γέφυρα πλάι στα κελαρυστά νερά του ποταμού Πανδωμάνδρη.

Για το τέλος αξίζει (ακόμα) ένα αστικό πέρασμα στους δρόμους τους Ηρακλείου μιας και πρόσφατα έγινε ακόμα πιο προσβάσιμο καθώς πλακοστρώθηκαν κεντρικοί δρόμοι όπως η πανέμορφη οδός Δικαιοσύνης, αλλά ολοκληρώθηκε και το πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο στον Λάκκο. Σύντομα και το meeting point της πόλης, η πλατεία Ελευθερίας, θα είναι έτοιμη.

Το δαιδαλώδες πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της πόλης, που απλώνεται γύρω από τα «λιοντάρια», και την κρήνη του Μοροζίνη που κατασκευάστηκε το 1628, είναι το απόλυτο summer city break αφού κόσμος από παντού ξεναγείται στις ομορφιές του πριν ξεχυθεί στις γειτονικές παραλίες της, του Καρτερού και της Αμμουδάρας και όχι μόνο.

Το ηλιοβασίλεμα στο Κούλες, το βενετσάνικο φρούριο που στέκει στο παλιό λιμάνι, είναι διαχρονική επιλογή. Οι βραδιές στα μεζεδοπωλεία τριγύρω από την οδό Καλοκαιρινού θυμίζουν γιορτή, ενώ αν περνάτε από το Κηποθέατρο και την Πύλη του Ιησού, το πολιτιστικό καλοκαίρι του Ηρακλείου είναι μια υπέροχη νότα στην πόλη.

Κρήτη λοιπόν, που σε ταξιδεύει από τη μια άκρη στην άλλη, σε διασκεδάζει και σου προσφέρει μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία που τα έχει όλα.

Related...Πιλότος αποκαλύπτει τα τρία πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μαζί μας στο ταξίδιΝα τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν ο κεραυνός χτυπά ένα αεροπλάνο και είμαστε μέσαΤα καλύτερα φαγητά για να καταναλώσουμε στο αεροπλάνο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρητικό, - Ιδανικές,kritiko, - idanikes