Kαρδιολόγοι αποκαλύπτουν το Νο1 λαχανικό που τρώνε κάθε μέρα ανεξαιρέτως

H καθημερινή κατανάλωση λαχανικών είναι μια συμβουλή που δίνει και παίρνει στις συζητήσεις περί καρδιαγγειακής υγείας και τη θυμόμαστε από τότε που ήμασταν παιδιά.

Βέβαια δυστυχώς, το άγχος, οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής και όλοι αυτοί οι επεξεργασμένοι πειρασμοί, όπως το γρήγορο φαγητό, μας απομακρύνουν από τον στόχο μιας δίαιτας που δίνει προτεραιότητα στα λαχανικά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 10% των ενηλίκων τρώνε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών (δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα) και οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου.

Η τακτική κατανάλωση φρούτων και
λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Εάν τα λαχανικά δεν αποτελούν ήδη βασικό κομμάτι της διατροφής μας, η δέσμευση να τα τρώμε τακτικά μπορεί να είναι σκέτη πρόκληση. Ωστόσο, για να το κάνουμε πιο εύκολο, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με την προσθήκη μόνο ενός ευέλικτου λαχανικού στα γεύματά μας.

Και ποιο πρέπει να είναι αυτό το λαχανικό σύμφωνα με τους καρδιολόγους;

«Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ευεργετικής για την καρδιά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διάφορες βιταμίνες, όπως οι Β1 και Β2, η νιασίνη και το φυλλικό οξύ, καθώς και άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο και το κάλιο, δυο βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης», εξηγεί ο καρδιολόγος Τζόι Γκέλμπμαν.

Αρχικά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιές επίπεδο, ενώ η νιασίνη βοηθά στη μείωση της LDL - ή αλλιώς της κακής - χοληστερόλης.

Το φυλλικό οξύ από την άλλη πλευρά έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου τόσο καρδιαγγειακής νόσου, όσο και εγκεφαλικού. Το ασβέστιο με τη σειρά του, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του καρδιακού παλμού, ενώ το κάλιο ωφελεί την καρδιά, μειώνοντας την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που επίσης συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έτσι, όπως εξήγησε και ο Δρ Γκέλμπμαν, η κατανάλωση λαχανικών μας παρέχει όλα αυτά τα οφέλη ταυτόχρονα.

Και πέρα από όλα αυτά τα οφέλη, τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες επίσης υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, εμποδίζοντας την αύξηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Ποια είναι όμως η κορυφαία επιλογή

Ενώ όλα τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, φυτοχημικά και μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, υπάρχει ένα λαχανικό, στο οποίο ο δρ. Γκελμπμαν έχει μια ιδαίτερη αδυναμία. Τόσο για τη θρεπτική του πυκνότητα, όσο και για την ευελιξία του: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

«Μου αρέσει να τρώω φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Τα φυλλώδη πράσινα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία», τονίζει ο ειδικός.

Ο δρ. Ντιπάκ Βιβέκ, καρδιολόγος στο Orlando Health, είναι μεγάλος φαν του σπανακιού.

«Το σπανάκι υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της μείωσης του οξειδωτικού στρες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει o Bιβέκ για να υποστηρίξει αυτή του την προτίμηση.

Το σπανάκι είναι το λαχανικό που τρώει πιο συχνά και ο δρ Σουσάρτ Κερ, καρδιολόγος στο Methodist Le Bonheur Healthcare του Τενεσί. Ο ίδιος εξηγεί ότι ο σίδηρος που κρύβεται στο σπανάκι είναι σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ το σπανάκι έχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Και πέρα από το γεγονός ότι τα φυλλώδη πράσινα είναι ένας διατροφικός θησαυρός, ένα άλλο πλεονέκτημα τους, είναι ότι είναι και εξαιρετικά ευέλικτα, αφού μπορούμε να τα ενσωματώσουμε σχεδόν σε οποιοδήποτε γεύμα: Ωμά σε σαλάτες ή σοταρισμένα πλάι σε ψητά άπαχα κρέατα και ψάρια όπως ο σολομός. Άλλοι τρόποι για να συμπεριλάβουμε τα φυλλώδη χόρτα στα γεύματά μας είναι οι ομελέτες, τα πιάτα ζυμαρικών και οι σούπες.

Η κατανάλωση τους θα ωφελήσει ολόκληρο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης και της καρδιάς μας. Κάθε φορά λοιπόν που εφευρίσκουμε έναν τρόπο να τα προσθέσουμε στο γεύμα μας, αυτή από μόνη της είναι μια νίκη για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

(Με πληροφορίες από yahoo).

Related...Τελικά έχει νόημα να ξεπλένουμε φρούτα και λαχανικά στη βρύση ή άδικος κόποςΛαχανικά ή φρούτα; Τελικά τι είναι καλύτερο για την υγεία μαςΤα τρία κατεψυγμένα λαχανικά με τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία
Keywords
Τυχαία Θέματα