Chevron: Αποχωρεί από τα κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας μετά από 55 χρόνια

Εγκαταλείπει τα βρετανικά κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα ο  Αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron, η οποία πουλά τα περιουσιακών στοιχείων της στην περιοχή μετά από περισσότερα από 55 χρόνια.

Η πώληση, την οποία αποκαλύπτει το Reuters, έρχεται καθώς η Chevron βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της ανταγωνίστριας της  Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 έως 15 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Η

αποχώρηση της Chevron από την λεγόμενη «Βρετανική λεκάνη» θα είναι το τελευταίο βήμα σε μια σταθερή υποχώρηση των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή η οποία έδωσε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Παρότι η Chevron αναζητά νεότερα κοιτάσματα σε άλλα σημεία του πλανήτη, η BP έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για να αποκτήσει το 19,4% στο υπό την εκμετάλλευση της BP πετρελαϊκό πεδίο Clair στην περιοχή West of Shetland, το μεγαλύτερο στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα με παραγωγή 120.000 βαρέλια ημερησίως, που ανήκει στη Chevron.

Η BP δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τρίτης φάσης ανάπτυξης του κοιτάσματος, γνωστού ως Clair South, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα αναξιοποίητα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βρετανία έχει μειωθεί σημαντικά από τα περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (boed) στα τέλη της δεκαετίας του 1990,  σε περίπου 1,2 εκατομμύρια boed το 2023.

Η Chevron επιδιώκει επίσης να πωλήσει τα περιοριμένα συμφέροντά της στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Sullom Voe, καθώς και τα συστήματα αγωγών SIRGE του αγωγού Ninian, που συνδέονται και τα δύο με το Sullom Voe.

Related...Πετρέλαιο: Φόβοι για εκτίναξη στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση του ΙράνReuters: Η Ρωσία χάνει το «υπερόπλο» του πολέμου στην Ουκρανία - Τα χρήματα από το πετρέλαιοΗ Chevron «παγώνει» την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ στη Μεσόγειο
Keywords
Τυχαία Θέματα