Αντικειμενικές αξίες δήμων: Τι διευκρίνισε ο Τσάπαλος για το “κούρεμα”

Για τις ενστάσεις που υπέβαλλαν οι 100 δήμοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με το “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα  o εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου υπουργείου, Όμηρος Τσάπαλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις”.

«Έγιναν κάποιες ενστάσεις από τους δήμους. Γιατί οι δήμοι θεώρησαν ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.  Συνεστήθη μια επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη στο να αξιολογεί αυτές τις ενστάσεις και 12 από αυτούς

τους δήμους ουσιαστικά δικαιώθηκαν. Είναι οι δήμοι Άγιοι Ανάργυροι, Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης,  Καρπάθου  Λουτρακίου, Κορίνθου,Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Αστυπάλαιας. Σε αυτούς τους δήμους η Επιτροπή  θα λάβει υπόψιν τις ενστάσεις των Δήμων αλλά  και τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών προκειμένου να υπάρξουν οι όποιες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες» σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Επίσης παρέθεσε ένα παράδειγμα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς τους 12 δήμους:

Εάν κάποιος έχει ακίνητο σε αυτούς τους δήμους θα πληρώσει φέτος τον ΕΝΦΙΑ με βάση τα περσινά δεδομένα.Ωστόσο ο ίδιος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2025 με βάσει τις όποιες αναπροσαρμογές θα γίνουν το 2024 στις αντικειμενικές αξίες. 

Και εκτίμησε πως οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αυτές αξίες θα γίνουν προς τα κάτω .« Δεν νομίζω πως θα είναι προς τα πάνω.Το ζητούμενο είναι να είναι προς τα κάτω .Για αυτό έγιναν αυτές οι ενστάσεις από τους δήμους.  Κανένας δήμος δεν ζήτησε με την ένστασή του να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες» τόνισε.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με τους υπόλοιπους δήμους για το θέμα των αντικειμενικών είπε πως « δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Η πλειονότητα των υπολοίπων δεν δικαιώθηκε. Γιατί πολλοί δήμοι κατέθεσαν μεν προτάσεις, αλλά οι φάκελοι τους ήταν ελλιπείς ως προς την τεκμηρίωσή του γιατί πρέπει να μειωθούν αυτές οι αντικειμενικές. Σε γενικές γραμμές αυτό το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε ως υπουργείο Οικονομικών είναι πως δεν έρχεται κάποια ραγδαία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, έτσι όπως τις ξέραμε σε όλη την επικράτεια. Μόνο για αυτούς τους δήμους ( ενν  τους 12) και για συγκεκριμένους λόγους  υπήρξε αυτή η αναπροσαρμογή  προς τα κάτω .Θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τι ποσοστό »

Κούρεμα αντικειμενικών αξιών:  Πότε θα βγει το πόρισμα των ανεξάρτητων εκτιμητών

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το πόρισμα των ανεξάρτητων εκτιμητών για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναμένεται βγει έως το τέλος του Ιουνίου.

Πηγή: www.enikonomia.gr

The post Αντικειμενικές αξίες δήμων: Τι διευκρίνισε ο Τσάπαλος για το “κούρεμα” first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα