Τι θα γίνει αν η Βόρεια Μακεδονία…

Για κάθε ενδεχόμενο προετοιμάζεται η Αθήνα, βάζοντας στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση από πλευράς Σκοπίων, έπειτα από την προκλητική επιλογή της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της.

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν από ΕΕ, ΝΑΤΟ, αλλά και από εκπροσώπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων,

που οδήγησαν την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα σε μια πρώτη μερική αναδίπλωση, με το γραφείο της να αποδίδει την πρωτοβουλία της σε «πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η νέα πρόεδρος «θα τηρήσει την επίσημη εφαρμογή του συνταγματικού ονόματος», ήδη έχουν αρχίσει να τίθενται επί τάπητος όλες οι πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Βόρεια Μακεδονία. Στην περίπτωση, βέβαια, που η νέα πολιτειακή ηγεσία τεντώσει και άλλο το σχοινί, αρνούμενη να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, σε μια τέτοια εξέλιξη:

Κύριος μοχλός πίεσης προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της, καθώς η ΕΕ συνδέει άρρηκτα την ενταξιακή πορεία της χώρας με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή άσκησης βέτο από την Ελλάδα, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσφατα σημείωσε πως «δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας είναι το αίτημα συνδρομής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με ύστατο μέσο άσκησης πίεσης τη μονομερή προσφυγή από πλευράς Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με το να επιβληθεί στη Βόρεια Μακεδονία η συμμόρφωση.

Διόλου ευκαταφρόνητη θεωρείται για ένα μικρό κράτος όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία και η εναλλακτική του «κοψίματος» ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι βέβαιο πως θα κόστιζε στα Σκόπια αν η ΕΕ αποφάσιζε να διακόψει την καταβολή ποσών της τάξεως των 50-60 εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα λαμβάνουν για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Το ίδιο ισχύει και για κονδύλια που λαμβάνει η χώρα από το ΝΑΤΟ για στρατιωτικές υποδομές. Από τη Συμμαχία δεν διαφαίνεται προς το παρόν να υπάρχει άλλη κύρωση στο τραπέζι καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον πολεμικό και δεν υπάρχει ίσως διάθεση για μεγαλύτερες τριβές πέραν των λεκτικών συστάσεων.

Η μη κύρωση των μνημονίων

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο χρονικά είναι τις επόμενες εβδομάδες η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων – εφόσον θα έχει σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση – όπου θα φανεί κατά πόσο ο νέος πρωθυπουργός έχει αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις από Ευρώπη, ΝΑΤΟ και Ελλάδα, επιλέγοντας να ακολουθήσει κι εκείνος την πρακτική του «κλεφτοπολέμου», αποκαλώντας στο εσωτερικό τη χώρα του «Μακεδονία». «Περιμένουμε να δούμε τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας», επεσήμανε χθες ο Παύλος Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας όσον αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που εκκρεμούν (Ιδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία / Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση / Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων από ελληνικά αεροσκάφη) πως δεν θα είναι η Ελλάδα η επισπεύδουσα τη στιγμή που η άλλη πλευρά «δεν έχει κάνει ούτε τα βασικά». Ο ίδιος, μάλιστα, αναγνώρισε στη μη κύρωση των μνημονίων από ελληνικής πλευράς ένα επιπλέον διαπραγματευτικό όπλο, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οσο για την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως ύστατο όπλο της ελληνικής πλευράς, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα παραπέμπουν στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας το οποίο αναφέρει ρητά πως οι διατάξεις της είναι «αμετάκλητες» και «θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα», χωρίς να επιτρέπεται «καμία τροποποίηση».

Τσίπρας και Ζάεφ στο Ωδείο Αθηνών

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες στη Βουλή ως πρόταση νόμου τα τρία μνημόνια, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συζήτηση και την ψήφισή τους. «Η χώρα μας θα κυρώσει τα μνημόνια εφόσον προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «εμείς θα είμαστε πολύ αυστηροί». Ταυτόχρονα, χθες ανακοινώθηκε πως στις 17 και 18 Ιουνίου, στην επέτειο των έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, Τσίπρας και Ζάεφ μέσω των ιδρυμάτων τους (Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ) συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών, Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με στόχο την καθιέρωσή της σε ετήσια βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα