Πρωτεΐνες «δείχνουν» τον καρκίνο 7 χρόνια νωρίτερα

Συγκεκριμένες πρωτεΐνες στο αίμα θα μπορούσαν να προειδοποιούν τους ανθρώπους ότι κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο περισσότερα από επτά χρόνια πριν από τη διάγνωση αυτού του τελευταίου: η ανακάλυψη την οποία έκαναν  επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εγείρει ελπίδες ακόμα και για την εύρεση αυτού που ειδικοί αποκαλούν «το ιερό δισκοπότηρο της πρόληψης του καρκίνου πριν καν εμφανιστεί».

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν περισσότερα από 44.000 δείγματα αίματος από τη βιοϊατρική τράπεζα

δεδομένων UK Biobank, τα οποία είχαν ληφθεί από ισάριθμα άτομα, ανάμεσά τους και περισσότερα από 4.900 άτομα που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Συνέκριναν τις πρωτεΐνες των ανθρώπων που στη συνέχεια διαγνώσθηκαν με καρκίνο με εκείνες των υπολοίπων και εντόπισαν 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του λεμφώματος μη Hodgkin καθώς και του καρκίνου του ήπατος.

Η σύνδεση

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον βρετανικό ερευνητικό φορέα Cancer Research UK και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications, εντόπισε επίσης 107 πρωτεΐνες τις οποίες συνέδεσε με καρκίνους που διαγνώστηκαν περισσότερο από επτά χρόνια μετά τη συλλογή του δείγματος αίματος των ασθενών καθώς και 182 πρωτεΐνες τις οποίες συνέδεσε με διάγνωση καρκίνου εντός τριών ετών.

Οι συντάκτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ώστε να ανιχνεύεται ο καρκίνος πολύ νωρίτερα, και ενδεχομένως να προσφέρουν νέες θεραπευτικές επιλογές. Οι ίδιοι τόνισαν ωστόσο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, ο ακριβής ρόλος που παίζουν αυτές οι πρωτεΐνες στην ανάπτυξη καρκίνου και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να τις στοχεύσουν.

«Για να σώσουμε περισσότερες ζωές από τον καρκίνο, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στα πρώτα στάδια της νόσου … [και] πώς οι πρωτεΐνες στο αίμα μας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», δήλωσε η δρ Κέρεν Πάπιερ, διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης . «Τώρα πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις πρωτεΐνες σε βάθος για να δούμε ποιες από αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την πρόληψη».

Εντυπωσιακά δεδομένα

Μια δεύτερη συνδεόμενη μελέτη η οποία εξέτασε γενετικά δεδομένα από περισσότερες από 300.000 περιπτώσεις καρκίνου βρήκε 40 πρωτεΐνες στο αίμα οι οποίες επηρέαζαν τον κίνδυνο εμφάνισης εννέα τύπων καρκίνου. Παρότι η τροποποίηση αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακούσιες παρενέργειες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά», σημείωσε ο Μαρκ Λόουλερ, καθηγητής γονιδιωματικής του καρκίνου και ψηφιακής υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ: «Η εύρεση ενδείξεων καρκίνου πριν αυτός εκδηλωθεί κλινικά προσφέρει ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για θεραπεία με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, ή, ακόμη πιο σημαντικό, για την εύρεση του ιερού δισκοπότηρου της πρόληψης του καρκίνου πριν καν εμφανιστεί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για μια ασθένεια» που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Λόρενς Γιανγκ, καθηγητή μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, τα ευρήματα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την ταυτοποίηση δεικτών αυξημένου κινδύνου καρκίνου, καθώς και εκείνων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. «Ο προσδιορισμός των πρωτεϊνικών αλλαγών που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου δεν είναι σημαντικός μόνο για τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά θα μπορούσε επίσης να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά στους παράγοντες που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα