Νομικός άσκησε κριτική στον μισθό του Έλον Μασκ και… έχασε τη δουλειά του

Φαίνεται πως μεταξύ της ακεραιότητας και της δουλειά του, ένας Αμερικανός καθηγητής νομικής επέλεξε το πρώτο, ακόμα και όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη «τσέπη» του πλανήτη, Έλον Μασκ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κορυφαίος καθηγητής εταιρικής διακυβέρνησης και στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Holland & Knigh Τσαρλς Έλσον εναντιώθηκε στο πακέτο αμοιβών του Διευθύνοντος Συμβούλου της Tesla Έλον Μασκ ύψους 56 δισ. δολ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ υποστήριξε τη Δευτέρα 13 Μαϊου ότι η Holland & Knight, η οποία συνεργάζεται με την Τesla, δέχτηκε οχλήσεις από την εταιρεία του Μασκ να τερματίσει τη σχέση τους, εάν επέμενε στη νομική αναφορά σε αγωγή μετόχων που αντιτίθεται στην αμφιλεγόμενη πληρωμή, τη μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τη συγκεκριμένη νομική αναφορά θα την κατέθετε ο Τσαρλς Έλσον, με την οποία θα επέκρινε την επερχόμενη ψήφο των μετόχων για το υπερ-πακέτο αποδοχών 46 δισ. δολ. για τον Μασκ. Τότε ήταν που ο Έλσον έλαβε ένα email από τον επικεφαλής της αγωγής στην Holland & Knight με το οποίο τον ενημέρωνε ότι ο γενικός σύμβουλος της Tesla είχε καλέσει έναν συνεργάτη της εταιρείας και «συμβούλευσε ότι η σχέση μας με την Tesla πρόκειται να τερματιστεί λόγω των ενεργειών που κάνετε», ανέφερε το email, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Αφού ο Έλσον μίλησε με την εταιρεία του παραιτήθηκε από το ρόλο του συμβούλου, μετά από 30 χρόνια συνεργασίας.

Εκπρόσωπος της Holland & Knight αρνήθηκε να πει γιατί άλλαξε η θέση της σχετικά με τις συστάσεις του Έλσον.

«Σοκαρίστηκα με το όλο θέμα», είπε ο Έλσον, παρομοιάζοντας την τακτική με την απειλή ενός μάρτυρα. «Αλλά αν πρέπει να διαλέξεις μεταξύ της δουλειάς σου και της ακεραιότητάς σου, επιλέγεις την ακεραιότητά σου κάθε φορά».

Εκπρόσωπος της Holland & Knight είπε ότι η εταιρεία έκρινε ότι η πορεία δράσης του Elson ήταν ασυνεπής με τις υποχρεώσεις της προς τον πελάτη της και ότι η αποφασιστικότητά της δεν βασίστηκε σε εξαναγκασμό ή απειλές από κανέναν.

Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο σκέψης της Tesla και της δικηγορικής εταιρείας είπαν ότι η Tesla εξέφρασε ανησυχίες για την ενημέρωση του Έλσον στην εταιρεία, αλλά δεν απείλησε να τερματίσει την επιχειρηματική σχέση. Ένα άτομο είπε ότι η εντύπωση ότι η Tesla απείλησε την εταιρεία ήταν το αποτέλεσμα μιας απροσδιόριστης κακής επικοινωνίας εντός της Holland & Knight.

Πάντως όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, ο Μασκ και οι εταιρείες του προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους κριτικούς στο παρελθόν και, ελλείψει αυτού, ζήτησαν αντίποινα.

Το 2022, Tesla και η SpaceX έλαβαν μέτρα για να περικόψουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με τη δικηγορική εταιρεία Cooley LLP, αφού η εταιρεία αρνήθηκε να απολύσει, κατόπιν εντολής της Tesla, έναν συνεργάτη που είχε ενταχθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Ο συνεργάτης είχε πάρει συνέντευξη από τον Μασκ στο πλαίσιο μιας έρευνας που είχε ως αποτέλεσμα ο Μασκ να συμφωνήσει να πληρώσει πρόστιμο 20 εκατ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα