Μηνύματα

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB έδειξε πως οι ευρωεκλογές θεωρούνται και πεδίο δυσαρέσκειας για τις επιλογές της κυβέρνησης: το 60,3% λέει πως έχει σκοπό να στείλει κι ένα τέτοιο μήνυμα, ενώ το 32,7% απαντά υποστηρικτικά στο δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας, όπως το θέτει (ή το έθετε στην αρχή) η ΝΔ.

Το αποτέλεσμα όμως θα μπορούσε να διαβάζεται και ανάποδα – και οι θετικές απαντήσεις άνω του 30% είναι ένα θετικό δείγμα για το ποσοστό που θα λάβει (εντός στόχου) η ΝΔ.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

«Τεχνοκρατικά» συμβουλεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, διατείνεται ο Αρης Σπηλιωτόπουλος για τη σχέση του με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Στέφανο Κασσελάκη. Η απόσταση ήρθε μετά το σούσουρο για τη φράση «που σκοτώνει» και την επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού της ΝΔ υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάλι όμως, αυτό δεν τον εμπόδισε να τον εκθειάσει, μιλώντας για ένα «άφθαρτο και πετυχημένο» πρόσωπο. Υπάρχει κοινό για αυτού του είδους την «τεχνοκρατική» προσέγγιση, το θέμα είναι αν θα τολμήσει το βήμα.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

Είναι περίεργο πράγμα η αποχή – γι’ αυτό και σε κάποιες πλευρές της προοδευτικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει ευνοϊκά.

Οι «χαλαροί» ψηφοφόροι, εκτιμούν κεντροαριστερά στελέχη (πράσινα, κατά κύριο λόγο), είναι είτε αυτοί που θεωρούν πως το αποτέλεσμα έχει κριθεί – δηλαδή οι ψηφοφόροι του φαβορί –είτε αυτοί που δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα που θα ψηφίσουν, όπως θεωρείται πως συμβαίνει με την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα μπορούσε, υπό αυτή την έννοια, να φανεί χρήσιμη για κόμματα που συσπειρώνουν ή που, όπως η Νέα Αριστερά, έχουν υψηλό διακύβευμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ x3

Και ξαφνικά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν ο ένας μετά τον άλλο στη Θεσσαλονίκη: ο Στέφανος Κασσελάκης το Σάββατο, ο Νίκος Ανδρουλάκης την Κυριακή και το πρωί της Δευτέρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης την πρώτη μέρα της επόμενης εβδομάδας. Με στοχευμένες παρουσίες (ο Ανδρουλάκης και με την ευρωπαϊκή συμβολή του Νίκολας Σμιτ) και επαφές με ομάδες που τους ενδιαφέρουν, αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που δίνουν και οι τρεις στο ποσοστό που θα λάβει εκεί το κόμμα τους – σε μια περίοδο που ο καθένας τους αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Θεσσαλονίκη η ίδια πάντως έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, γι’ αυτό και τα προεκλογικά ευρήματα εκεί έχουν πάντα έναν βαθμό κινδύνου. Ενας προηγούμενος, για παράδειγμα, την πάτησε με μουσαμάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα