Εχετε φάκελο για να… ψηφίσετε

Τις τελευταίες ώρες ξεκίνησαν να φτάνουν στον χώρο συλλογής επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι οι πρώτοι φάκελοι για τις ευρωεκλογές, ενώ το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν λάβει τον φάκελο με το εκλογικό υλικό ακόμα και οι έλληνες ομογενείς στα πιο απομακρυσμένα σημεία του κόσμου, μεταξύ αυτών και ο ψηφοφόρος στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για τους 202.556 εκλογείς, οι οποίοι θα

ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η διαδικασία αποστολής των φακέλων με το εκλογικό υλικό στους ψηφοφόρους βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών να δηλώνουν ικανοποιημένα με την ταχύτητα των αποστολών, διευκρινίζοντας πως μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ακόμα και οι ομογενείς σε… εξωτικά ή απομακρυσμένα μέρη, οι οποίοι είχαν εγγραφεί μέχρι τις 29 Απριλίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα έχουν στα χέρια τους τον φάκελο. Ανάμεσα σε αυτούς και οι τέσσερις έλληνες ψηφοφόροι στο νησί της Αγίας Ελένης στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, εκεί όπου εξορίστηκε και πέθανε ο Ναπολέων.

«Οι εκλογείς αυτοί με το προηγούμενο σύστημα προκειμένου να ψηφίσουν θα έπρεπε να πάνε στο Τέξας, πράγμα που σημαίνει να ταξιδέψουν αεροπορικώς 5 ώρες μέχρι την Αργεντινή και από εκεί άλλες περίπου 11 ώρες μέχρι το Τέξας» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου, Νάσος Μπαλέρμπας. Από την περασμένη Τετάρτη, μάλιστα, ο γενικός έφορος της επιστολικής ψήφου, ο οποίος είναι αρεοπαγίτης, έλαβε τα κλειδιά για τον χώρο, ενώ και οι 12 επιτροπές συλλογής βρίσκονται ήδη στο Κέντρο και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής. Υπενθυμίζεται πως στον εν λόγω χώρο θα συγκεντρώνονται οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου μέχρι και μία ημέρα νωρίτερα από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 5 το απόγευμα.

Η διαδικασία παράδοσης

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως για τους 153.322 που έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν με επιστολική και μένουν εντός της ελληνικής επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία αποστολής είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου στην περίπτωση που επιλέξουν τον φάκελο να τον παραλάβει – δωρεάν – υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας. Στην περίπτωση, πάλι, που θελήσουν οι ίδιοι να παραδώσουν τον φάκελο στα γραφεία της ταχυδρομικής εταιρείας, θα μπορούν να το κάνουν μέχρι την Τρίτη 4 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι εκλογείς που μένουν σε χώρες του εξωτερικού καλούνται να αποστείλουν τον φάκελο με την ψήφο τους το αργότερο μέχρι τις 27 ή τις 28 Ιουνίου, ανάλογα με τη χώρα και την ήπειρο στην οποία βρίσκονται. Διευκρινίζεται πως οι έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού προκειμένου να αποστείλουν δωρεάν τον φάκελο θα πρέπει να απευθυνθούν στην εταιρεία που τους τον παρέδωσε, διαφορετικά εάν επιλέξουν άλλον τρόπο αποστολής θα χρεωθούν, ωστόσο η δαπάνη θα επιστραφεί στον εκλογέα με σταθερή ισοτιμία. Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών συνιστά ο φάκελος να αποστέλλεται συστημένος και express.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ο φάκελος με το εκλογικό υλικό δεν αποσταλεί εντός των παραπάνω προθεσμιών, τότε θα επιστραφεί στον εκλογέα, χωρίς βέβαια να ανοιχτεί.

Στη συγκεκριμένη, δε, περίπτωση οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μόνο με παρουσία στο εκλογικό τμήμα. Οποιοι, πάλι, χάσουν το ψηφοδέλτιο ή την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση μπορούν να τα εκτυπώσουν μέσω της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου epistoliki.ypes.gov.gr.

Πάντως, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για τον προσδιορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, καθώς και για τον διορισμό των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των εφόρων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα