ΒΙΟΜΕ: Το μοναδικό κατειλημμένο εργοστάσιο της Ευρώπης γίνεται 11 ετών και το γιορτάζει

Ακόμα και στους εργάτες αν έλεγε κάποιος ότι 11 χρόνια μετά θα βρίσκονται ακόμα εκεί, θα εξάγουν τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον πλανήτη και θα ζουν απ’την δουλειά τους, είναι πιθανό πως πολλοί θα σε αντιμετώπιζαν με καχυποψία.

Κι όμως είναι ακόμα εδώ. Οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ συνεχίζουν να παράγουν καθαριστικά είδη, χωρίς εργοδότη, με μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων την γενική τους συνέλευση. Μάλιστα, το πρωτόγνωρο εγχείρημα έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την Ιαπωνία

μέχρι την Αμερική ΜΜΕ έχουν ταξιδέψει για να ρίξουν φως σε αυτήν την ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Άλλωστε δεν συναντά κανείς καθημερινά εργοστάσια που λειτουργούν υπό τον έλεγχο των εργατών τους, μετά από κατάληψη των κτιρίων.

Κι έτσι παρά τις κατασταλτικές ενέργειες, όπως η διακοπή του ρεύματος, οι επιθέσεις της αστυνομίας σε πορείες και η πρόσφατη εκκένωση μεγάλου μέρος των κτιριακών υποδομών, οι εργάτες συνεχίζουν σε ένα μέρος του πρώην εργοστασίου, το οποίο είναι μεν μικρότερο από την προηγούμενο έκταση, αλλά είναι αρκετά μεγάλο τόσο για να φιλοξενήσει την παραγωγή όσο και για να διοργανωθούν πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις.

Έτσι, οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σβήνουν τα 11 κεράκια με ένα διήμερο φεστιβάλ.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου θα εμφανιστούν στη σκηνή οι Σπύρος Γραμμένος, Grup Yorum, Θάνος Σαρίγγελος & Qualia και ο Χρήστος Σαββάκης.

Το Σάββατο 18 Μαΐου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει για τη δημιουργία υπερσυνεταιρισμού διακίνησης προϊόντων, στις 15:00. Το βράδυ στη σκηνή θα εμφανιστούν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Στέλλα Χαρινά & Γυρολόγοι, ενώ θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με τους Νεφέλη Λιάκου και ΄«ΑΧ ΡΕ Betty». Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει επίσης την προβολή ντοκιμαντέρ “Έβρος – Θολό τοπίο” του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα