Οι ταύροι «πήραν το τιμόνι» στο ΧΑ οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 1.493,65 μονάδες

21:31 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε φάση ταύρου μπήκε το ΧΑ με τους αγοραστές να παίρνουν τα ηνία στα χέρια τους, οδηγώντας την αγορά σε νέα υψηλά 13 ετών με το Γενικό Δείκτη και πλήθος μετοχών να εισέρχονται ή να επιτυγχάνουν ανοδική διάσπαση.

Πήραν το μήνυμα από τη Wall Street και δεν κάθισαν να περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις που επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Οι

αγοραστές βαρέθηκαν να περιμένουν και μετά από δύο μέρες άνοστης πλαγιολίσθησης που είχε στόχο να αποβιβάσει βραχυχρόνιους και διστακτικούς και να ξεκουράσει ορισμένους τίτλους, οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα και το Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στις 1.493,65 μονάδες με άνοδο 1,49%. Ο τζίρος με και χωρίς πακέτα, αυξήθηκε στην ανοδική κίνηση.

Πρωταγωνιστής της ανόδου και σε δική της κατηγορία, ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που μπήκε μάλιστα μεταξύ των 10 μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο της ημέρας, με ημερήσια κέρδη 4,17% στα 8,50 ευρώ πλέον. Οδηγεί στο ταμπλό η Εθνική Τράπεζα, που είχε ισχυρό τρίμηνο, έχει σοβαρές προοπτικές και πολύ αξιόλογο μετοχολόγιο, το οποίο ενισχύεται περαιτέρω καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια δεν πουλάνε, αλλά αντίθετα αυξάνουν τις θέσεις τους.

Ο Γενικός Δείκτης απεικόνισε τις διαθέσεις της αγοράς, κινούμενος ανοδικά από το πρωί. Μέχρι τις 14.30 είχε σκαρφαλώσει έως τις 1.490 μονάδες και ακολούθησαν μικρές διακυμάνσεις και συσσώρευση για να κλείσει τελικά στα υψηλά της ημέρας, επικουρούμενος, από αντίστοιχη πορεία που κορύφωνε στα υψηλά, από την Helleniq Energy, CENERGY, ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Coca-Cola, και ΣΑΡΑΝΤΗ.

Βεβαίως δεν μόνον αυτές οι μετοχές ισχυρών εταιριών που έκλεισαν με κέρδη, αφού ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έκλεισαν με κέρδη και πολλές από αυτές με καλά κέρδη μάλιστα, πάνω από 2%. Να σημειωθεί επίσης η σεμνή συμπεριφορά της Eurobank που έκλεισε ανοδικά αφήνοντας κέρδη στο τραπέζι και για αύριο, όπως και η άνοδος της Alpha Bank. Οι δύο τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου αύριο.

Άνοδος και για την Optima, που μαζί με το ΔΑΑ μπήκαν κατευθείαν στο διεθνή δείκτη MSCI Small Cap και θα τον βοηθήσουν από τις 3 Ιουνίου 2024 και μετά καθώς έχουν σοβαρές προοπτικές.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 135,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,3 εκατ. σε πακέτα. Το μεγαλύτερο αξίας 17 εκατ. ευρώ έγινε στην EpsilonNet, ενώ από τα υπόλοιπα τα μεγαλύτερα ήταν στην Εθνική Τράπεζα στην ΕΤΕ για 1,1 εκατ. ευρώ, στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην Optima. Οι καθαρές συναλλαγές από το ταμπλό χωρίς πακέτα, αυξήθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ, από 90 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο διήμερο.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε κέρδη 1,57% στις 3.617,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,49% στις 2.393,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου με άλμα 2,12% στις 1.308,96 μονάδες.

Συνολικά 80 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 36 υποχώρησαν σε πλήρως ανοδική συνεδρίαση, με πολλά θετικά χαρακτηριστικά και ξεκούραστους τίτλους να επανέρχονται.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-tavroi-piran-to-timoni-sto-cha-odigontas-ton-geniko-deikti-stis-149365-monades.htm
Τυχαία Θέματα