Surviving the Grind: Η εργασιακή καθημερινότητα που οδηγεί τους εργαζόμενους στο burnout

23:16 15/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επαγγελματική εξουθένωση ή burnout έχει γίνει μια ανησυχητική τάση τα τελευταία χρόνια, με τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να αναφέρουν αυξανόμενα επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης και μειωμένης επαγγελματικής αποτελεσματικότητας. Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες. Μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αποστασιοποίησης, κυνισμού και αίσθησης αναποτελεσματικότητας στο χώρο εργασίας.  Αυτή η κατάσταση έχει τις ρίζες

της στη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας, στην άνοδο των μοντέλων απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας και στις πιέσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Η επαγγελματική εξουθένωση οφείλεται κυρίως στο χρόνιο άγχος στο χώρο εργασίας που δεν αντιμετωπίζεται. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η έλλειψη ελέγχου των εργασιακών καθηκόντων, οι ασαφής προσδοκιες και η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επιπλέον, η κουλτούρα στο χώρο εργασίας, η έλλειψη αναγνώρισης και η αναποτελεσματική ηγεσία μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην επιδείνωση της επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των εργαζομένων.

Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και οι πολλές ώρες δουλειάς έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, οδηγώντας σε αισθήματα έντονης κόπωσης και εξάντλησης. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν ελάχιστο λόγο στα χρονοδιαγράμματα, τα καθήκοντα και το περιβάλλον εργασίας τους, αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση, καθώς περιορίζεται η αυτονομία τους και νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο στα δικά τους χέρια.

Επίσης, η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικά με την απομακρυσμένη εργασία, καθιστά δύσκολη την απασχόληση που δεν γνωρίζει πια χρονικά όρια, δυσκολεύοντας τον διαχωρισμό δουλειάς, οικογένειας, ελεύθερου χρόνου και άλλων προσωπικών υποχρεώσεων. Η συνεχής κατάσταση ρευστότητας που προκαλείται από την πανδημία, την οικονομική αστάθεια και την οργανωτική αναδιάρθρωση προσθέτει αβεβαιότητα και επιπλέον άγχος στους εργαζομένους.

Οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας τόσο μεμονωμένους υπαλλήλους όσο και τους οργανισμούς για τους οποίους εργάζονται. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο αφοσιωμένοι, κάνουν περισσότερα λάθη και είναι λιγότερο παραγωγικοί και δεν αποδίδουν τα μέγιστα. Επιπλέον, η επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά εργαζόμενων που ζητούν αναρρωτική άδεια ή εκφράζουν δυσαρέσκεια για την εργασία και προθέσεις για παραίτηση. Μπορεί να ζημιώσει την εταιρική κουλτούρα και τη φήμη μιας εταιρείας, να διαβρώσει το ηθικό, την ομαδική εργασία και την ικανότητα ενός οργανισμού να προσελκύει και να διατηρεί κορυφαία ταλέντα.

Για την καταπολέμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, οι οργανισμοί πρέπει να υιοθετήσουν μια πολύπλευρη προσέγγιση. Να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα υποστήριξης και ευεξίας και να παρέχουν πόρους για τη διαχείριση του άγχους, την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επίσης, να δώσουν στους υπαλλήλους αυτονομία και έλεγχο, μεγαλύτερο λόγο όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, τον φόρτο εργασίας και την επαγγελματική τους ανάπτυξη, εύλογες προσδοκίες, σαφείς προτεραιότητες και επαρκή στελέχωση, ώστε η υπερβολική εργασία να μην πέφτει στους ώμους των λίγων. Η ανοιχτή επικοινωνία και αναγνώριση με ενθαρρυντικά σχόλια, η αντιμετώπιση των ανησυχιών και η αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζομένων, είναι ένα ακόμα βήμα για την αντιμετώπιση της εξουθένωσης. Τα στελέχη και οι διευθυντές πρέπει να διαμορφώσουν υγιείς εργασιακές συνήθειες και όρια για να θέσουν τον τόνο για τον οργανισμό, δίνοντας και οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. 

Αντιμετωπίζοντας τα βαθύτερα αίτια της επαγγελματικής εξουθένωσης και δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία του εργατικού δυναμικού τους, οι οργανισμοί μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες του burnout και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο, αφοσιωμένο και παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Keywords
Αναζητήσεις
surviving-the-grind-i-ergasiaki-kathimerinotita-pou-odigei-tous-ergazomenous-sto-burnout.htm
Τυχαία Θέματα