Πούτιν Κίνα: Η θερμή χειραψία και οι διαβεβαιώσεις συνεργασίας του Ρώσου Προέδρου με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο τιμητικό άγημα και μπάντα που ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δυο χωρών μπροστά στο Παλάτι του Λαού στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν θερμή χειραψία, όπως έδειξαν πλάνα που μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Στο σκέλος της συνάντησης με τα ΜΜΕ

παρόντα, ο κ. Σι διαβεβαίωσε τον κ. Πούτιν πως η χώρα του εννοεί να διατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τόνισε πως το επίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δεν κατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνει προσπάθεια για να διατηρηθεί.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη σχέση με τη Ρωσία, να συνεργαστεί μαζί της για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των δυο κρατών, καθώς και την προώθηση της «ειρήνης» και περισσότερης «δικαιοσύνης» σε διεθνές επίπεδο. Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν εξήρε την «πρακτική συνεργασία» των δυο χωρών, η οποία «δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε».

Η Ρωσία ευγνωμονεί την Κίνα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο με τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ πως οι δύο ηγέτες διεξήγαγαν συνομιλίες οι οποίες ήταν «θερμές και συντροφικές». Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η «έγκαιρη» απόφαση των ρωσικών και των κινεζικών αρχών να πραγματοποιούν συναλλαγές στα εθνικά νομίσματά τους αύξησε το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. «Σήμερα 90% όλων των πληρωμών γίνονται ήδη σε ρούβλια και γιουάν», υπογράμμισε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμα στην κοινή συνέντευξή του με τον κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο πως η Μόσχα είναι ευγνώμων προς την Κίνα για τις προσπάθειές της για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Ο Πούτιν δήλωσε πως θα ενημερώσει τον Σι Τζινπίνγκ για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σε αρκετά μέτωπα.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, όμως το Πεκίνο είναι αρκετά ισχυρό για να αντισταθεί. «Υπάρχουν απόπειρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες να ασκήσουν ασύστολα πίεση στην Κίνα για να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία», δήλωσε ο Πεσκόφ μιλώντας στην εφημερίδα Ιζβέστια. «Όμως οι Κινέζοι είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αντιστέκονται σ’ αυτό», πρόσθεσε.

«Χαρισματικός ηγέτης ο Πούτιν»

Ένας «χαρισματικός» ηγέτης με τον οποίο πρέπει να συζητάμε «είτε μας αρέσει είτε όχι»: στους δρόμους του Πεκίνου σήμερα οι Κινέζοι έχουν μάλλον θετική γνώμη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Αν και στη Δύση η κοινή γνώμη δεν έχει θετική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο, κυρίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν χαίρει σεβασμού στην Κίνα, σημαντικό διπλωματικό και οικονομικό εταίρο της χώρας του. «Είτε μας αρέσει ο Πούτιν είτε όχι, η πραγματικότητα είναι πως σήμερα είναι ο Ρώσος πρόεδρος. Πρέπει να σεβόμαστε λίγο και να ακούμε τι λέει η Ρωσία», δηλώνει ο 30χρονος Μπάο Μπο, που εργάζεται στο διαδίκτυο. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι απαραίτητο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του προκειμένου να βρουν μια λύση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής» και «δεν μπορούμε να έχουμε, όπως οι Δυτικοί, μια μόνιμα εχθρική στάση προς τη Ρωσία» η οποία παραμένει μια αδιαμφισβήτητη συνομιλήτρια διότι «διαθέτει πυρηνικά όπλα», προσθέτει ο Μπάο Μπο.

«Επίσης υπάρχει το παλαιστινιακό. Ελπίζω η Κίνα και η Ρωσία να καταφέρουν να ασκήσουν λίγη πίεση στο Ισραήλ, με το οποίο προς το παρόν κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να μιλήσει λογικά» για τη στρατιωτική του επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζει. Η Ρωσία και η Κίνα συντονίζονται τακτικά στον ΟΗΕ, είτε για να καταγγείλουν αυτό που αποκαλούν αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο. «Κάθε μία από τις δύο χώρες είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της άλλης σε κάποιους τομείς», υπογραμμίζει ο 29χρονος Ίαν Γου που εργάζεται στον τομέα της διοίκησης, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι έχουν καλή άποψη για τον Πούτιν. «Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του» στις 7 Μαΐου και «έχει μεγάλη σημασία» διότι «δείχνει ότι η σινορωσική φιλία παραμένει πολύ ισχυρή», εκτιμά.

«Οι διμερείς σχέσεις είναι καλές»

Οι διμερείς σχέσεις είναι καλές, σχολιάζει ικανοποιημένη η Λίντα Λι, μια 45χρονη λογίστρια, αναφερόμενη στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας μετά τη δεκαετία του 1990. «Δεν γνωρίζω πολλά για την πολιτική. Δεν με ενδιαφέρει πολύ. Όμως πάντα θεωρούσα τον Πούτιν πολύ ωραίο!», δηλώνει. Στον Πούτιν αρέσει να καλλιεργεί μια εικόνα ενός άνδρα αρρενωπού που ασχολείται με τα σπορ. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν εδώ και χρόνια κολακευτικά βίντεο και φωτογραφίες του Ρώσου προέδρου να ιππεύει άλογα, να ψαρεύει, να πιλοτάρει αεροπλάνο, να παίζει χόκεϊ επί πάγου ή να κάνει τζούντο. Σε συνδυασμό με την εικόνα ενός ανυποχώρητου ηγέτη που αντιστέκεται στη Δύση, αυτές οι εικόνες έχουν καλλιεργήσει στην Κίνα την εικόνα ενός ισχυρού άνδρα.

«Θεωρώ ότι εμπνέει αυτοπεποίθηση και έχω την εντύπωση ότι του αρέσουν τα σπορ», σχολιάζει η 30χρονη Κέιρα Τσε που εργάζεται στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Έχει χάρισμα», προσθέτει. Η ίδια δηλώνει ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Πούτιν θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. «Για τους απλούς ανθρώπους, αυτό είναι πάντα το πιο σημαντικό», υπογραμμίζει. «Ελπίζω ότι θα μπορέσει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα