Παιχνίδια που θα έπρεπε να είναι σπορ και το αντίστροφο

Δεν πρέπει να υπάρχει φίλος του αθλητισμού που να μην αποδέχεται ότι ο στίβος είναι ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα αθλήματα που περιλαμβάνει να είναι η μεγαλύτερη ατραξιόν της διοργάνωσης. Και σίγουρα τα ομαδικά σπορ, όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ παραμένουν τα πιο δημοφιλή, αφού τα παρακολουθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Στην πατρίδα μας έχουμε μεγάλη παράδοση σε αθλήματα όπως είναι η άρση βαρών, αλλά και στα μαχητικά όπως είναι η πάλη. Άλλοι έχουν προτίμηση σε λιγότερο συνηθισμένα σπορ, όπως το πινγκ πονγκ. Οι φετινοί Αγώνες έχουν, όμως, μία εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα,

αφού θα δούμε μερικά νέα αθλήματα να προστίθενται στη λίστα, χωρίς κανείς να ξέρει καν ότι υπάρχουν. Πόσοι από εμάς θα θελήσουν να παρακολουθήσουν surfing; Ή μήπως όταν θα βλέπουμε στην τηλεόραση αγώνες… breakdance, αρχίσουμε κι εμείς τον χορό; Τέτοια «σπορ» θα δούμε φέτος να παρελαύνουν από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες και κανείς δεν είναι σίγουρος αν θα γελάει ή θα κλαίει με όσα βλέπει.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να επεκταθεί σε άλλες αγορές, γι’ αυτό θεωρεί ότι όσος περισσότερος κόσμος παρακολουθεί τους αγώνες, τόσο ευκολότερο θα είναι να πετύχει τον στόχο της. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει σημαντικές δραστηριότητες που στην ουσία θεωρούνται αθλήματα, αλλά δεν έχουν τη σφραγίδα της ΔΟΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πόκερ, ένα παιχνίδι με πάνω από 200 εκατομμύρια φίλους παγκοσμίως, το οποίο αποδεδειγμένα έχει χαρακτηριστικά αθλήματος μεγάλων επιδόσεων.

Το πόκερ θυμίζει έντονα το σκάκι, όχι φυσικά στους κανόνες και στον χαρακτήρα του, αλλά στο νοητικό επίπεδο που απαιτείται για να παίξει κάποιος. Με τον ίδιο τρόπο που διεξάγονται τα τουρνουά στο σκάκι, έτσι συμβαίνει και με τα τουρνουά του πόκερ, τα οποία είναι τρομερά απαιτητικά και ανταγωνιστικά. Το ενδιαφέρον του κοινού για τέτοιες διοργανώσεις είναι τεράστιο, με τηλεοπτικές και streaming μεταδόσεις, τουρνέ στις κορυφαίες πόλεις του κόσμου και με τις εξειδικευμένες online πλατφόρμες να προσφέρουν λειτουργίες όπως το PokerStars Power Path, που χαρίζει θέσεις στα μεγαλύτερα τουρνουά.

Ως γνωστόν, το πόκερ ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι που στηριζόταν στον ανταγωνισμό και στη γρήγορη σκέψη. Από το 1850 οπότε εμφανίστηκε στις ΗΠΑ έως και σήμερα, το παιχνίδι έχει κάνει άλματα προόδου. Όπως και το σκάκι, γνώρισε μία δεύτερη νιότη την τελευταία 30ετία, χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας. Από τα επίγεια καζίνο, το πόκερ μετατράπηκε σε ψηφιακή διασκέδαση με τη συνδρομή του internet και έτσι έγινε προσβάσιμο από όλους. Έτσι αναδείχθηκαν περισσότερα ταλέντα, τα οποία παλιότερα δεν είχαν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητές τους και πιθανώς σε λίγα χρόνια δούμε το πόκερ να γίνεται επίσημο άθλημα.

Το Μπριτζ είναι ένα άλλο σπορ που αντιμετώπισε προβλήματα με την αναγνώρισή του. Για την ακρίβεια, για λίγο έχασε το στάτους του πριν επανέλθει θριαμβευτικά. Βλέπετε, το 2017 το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Μπριτζ δεν είναι άθλημα, διότι σύμφωνα με την ορολογία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα αθλήματα πρέπει να έχουν κάποιο φυσικό όφελος, εκτός από το νοητικό. Το Μπριτζ θεωρείται ένα παιχνίδι μυαλού, αλλά το παραθυράκι που άφησε κενό η τελική απόφαση του δικαστηρίου, βοήθησε το σπορ να επανέλθει. Τον επόμενο χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το αναγνώρισε επίσημα ως άθλημα και το Μπριτζ έκανε ντεμπούτο στους Ασιατικούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς.

Η αλήθεια είναι ότι πιθανώς θα αργήσουμε να το δούμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως θα γίνει σε αυτούς του φετινού καλοκαιριού με το skateboard και το cheerleading. Το πρώτο εμφανίστηκε το 1940 και μέσα σε λιγότερο από 80 χρόνια κατάφερε να μπει στη λίστα της ΔΟΕ για να ονομαστεί «άθλημα» και να εμφανιστεί στο Παρίσι. Το ίδιο συμβαίνει με το breakdance, που όλοι γνωρίζαμε σαν χορό αλλά πλέον είναι και επίσημο άθλημα Ολυμπιακών Αγώνων! Σαφώς έχει ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής από το skateboard, αλλά από το 2019 έχει μπει στη λίστα της ΔΟΕ και θα κάνει ντεμπούτο στους Αγώνες του Παρισιού. Κάτι που τελικά δεν κατάφερε το cheerleading, το οποίο θεωρείται άθλημα για τις ΗΠΑ, όχι όμως για την Ολυμπιακή Επιτροπή που αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει στη λίστα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα