Καιρός αύριο Παρασκευή: Υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη για τις επόμενες ημέρες

Χάρτη με τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, το βράδυ της Παρασκευής (17/05), δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σε νέα δημοσίευση για τον καιρό των επόμενων ωρών. Η ζέστη και αφρικανική σκόνη δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα, με τους ειδικούς να απευθύνουν συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να παραμένουν σε κλειστούς χώρους. Η εικόνα του καιρού θα παραμείνει ίδια έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας,

ενώ αναμένεται και περαιτέρω άνοδος του υδράργυρου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για την Παρασκευή  αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ  στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Στον Χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

Το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης

Η θερμή αέρια μάζα που καταφτάνει από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα επηρεάσει τον καιρό και θα ανεβάσει κατακόρυφα τον υδράργυρο. Ζέστη και αφρικανική σκόνη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμοκρασία θα ανέβει στους 33-36 βαθμούς Κελσίου, από την περιοχή της Λαμίας και πιο νότια έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περιοχή της Κρήτης, ο καταβάτης νοτιάς θα ανεβάσει περισσότερο τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 38-39 βαθμούς Κελσίου στα βορειότερα τμήματα του νησιού. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που θα σημειωθεί στη χώρα μας ξεκινάει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τέλος, το φαινόμενο αυτό θα αφορά κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-05-2024

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.
Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 30, στα κεντρικά και νότια τους 26 με 29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-05-2024

Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά. Τοπικες βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα δυτικά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τα κεντρικά και νότια τους 29 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα