Φορολογικές Δηλώσεις 2024: Με χαμηλή ταχύτητα η υποβολή των φετινών εκκαθαριστικών

Συνεχίζεται με χαμηλές ταχύτητες η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου και πρόκειται να παραμείνει έως και 26 Ιουλίου. Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εκκαθαριστεί 306.063 φορολογικές δηλώσεις, επί συνόλου 6,6 εκατομμυρίων. Σχετικά με την εξόφληση

του φόρου προβλέπεται η ρύθμιση σε έως και 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ αν κάποιος επιλέξει την εφάπαξ πληρωμή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, δικαιούται έκπτωσης 3%.

Τη φετινή χρονιά προβλέπονται αλλαγές για 1,7 εκατ. φορολογούμενους καθώς η δήλωση πρόκειται να υποβληθεί αυτόματα σε 1 εκατ. φορολογουμένους εάν δεν έχουν καμία  μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή κατάσταση και το εισόδημα τους είναι αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον, πρόκειται να εφαρμοστεί τεκμαρτός προσδιορισμός σε 735.320 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, αυτό αφορά τους κωδικούς 405-406 σχετικά με το προ συμπληρωμένο ελάχιστο καθαρό εισόδημα και 443-444 για την αμφισβήτηση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος. Τέλος, εξαιρούνται τα «μπλοκάκια» και οι επιχειρήσεις μέχρι 3 χρόνια λειτουργίας. Από τον 4ο χρόνο υπολογίζεται 33% και τον 5ο χρόνο 67%.

Καθυστέρηση υποβολής

Η διαδικασία που ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν φαίνεται να βιάζονται να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, καθώς στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ έχει υποβληθεί μόλις το 2,5% των συνολικών φορολογικών δηλώσεων. Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι κλιμακωτά, ενώ είθισται να έρχεται στο παρά πέντε διάταξη για τη μη επιβολή τους για ποσά έως 100 ευρώ. Σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία, επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ στις πιστωτικές ή μηδενικές δηλώσεις, ενώ στις χρεωστικές δηλώσεις πιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ. Τέλος, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία ισχύει το εξίσου το πρόστιμο των 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φορολογικές Δηλώσεις 2024,forologikes diloseis 2024