Εξαήμερη εργασία 2024 ποιους αφορά: Πότε ξεκινά το νέο καθεστός

Την έναρξη της εξαήμερης εργασίας θα κάνουν χιλιάδες εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου 2024. Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ορίζει την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας για το Δημόσιο, τα ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται επιπλέον για την έκτη ημέρα με το 40% του ημερομισθίου τους και με το 115% αν η έκτη ημέρα είναι αργία. Η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας από την 1η Ιουλίου θα συνδυαστεί με τη χρήση ψηφιακής κάρτας στις βιομηχανίες και το λιανικό εμπόριο.

Ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Το άρθρο 25 του νόμου 5053/2023 καθορίζει την έναρξη της εξαήμερης εργασίας για τους εργαζομένους με πενθήμερο ωράριο. Έτσι, πλέον η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας γίνεται δυνατή υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις και περιορισμούς: Πρώτον, ορίζεται υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας για τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας. Δεύτερον, δεν προβλέπεται δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως, απαγορεύονται η υπερεργασία και η υπερωρία.Τρίτον, το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης θα προσαυξάνεται κατά 40%.

Η διαφορά της πενθήμερης με της εξαήμερης εργασίας

Η κύρια αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς είναι ότι, οι επιχειρήσεις τώρα θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης αντί για «σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης με προσθήκη της έκτης ημέρας». Μέχρι σήμερα, η εξαήμερη απασχόληση προβλέπεται κυρίως σε κλαδικές συμβάσεις, όπως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν οι εργαζόμενοι στον τομέα της εστίασης εργάζονται τις ημέρες ανάπαυσής τους, λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή σε μορφή αποζημίωσης ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάζονται. Αυτή η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 75% εάν η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα την Κυριακή ή σε κάποια από τις ημέρες αργίας που έχουν θεσπιστεί από την εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την 14.02.1984 ΕΓΣΣΕ, η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας καθορίζεται στις 40 ώρες, γνωστές και ως συμβατικό εβδομαδιαίο ωράριο. Παράλληλα, με την ίδια σύμβαση εισήχθη το πενθήμερο σύστημα εργασίας, κατά το οποίο ο χρόνος εργασίας της έκτης ημέρας διανέμεται σε πέντε ημέρες, προσφέροντας συνολικά 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Το σύστημα εξαήμερης εργασίας παραμένει σε ισχύ χωρίς να καταργείται. Το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών και η ευελιξία στην κατανομή των ωρών εργασίας σε πέντε ή έξι ημέρες της εβδομάδας επιβεβαιώνονται και μέσω του άρθρου 55 του Νόμου 4808/2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εξαήμερη, 2024, Πότε,exaimeri, 2024, pote