Ευρωεκλογές 2024 – Πώς ψηφίζουμε: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, ούτως ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές 2024 που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024. Στις 9 Ιουνίου καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές 2024, με την ψηφοφορία να διεξάγεται φέτος τόσο σε εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου. Συγκεκριμένα,

για τους Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίζουν στην Ελλάδα, το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση τη διεύθυνση κατοικίας. Για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα θα πρέπει να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, για την ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα θα πρέπει να φέρετε μαζί την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί επίσης να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Όσον αφορά τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ψηφίσουν κάνοντας χρήση του πρόσφατα θεσμοθετημένου δικαιώματος επιστολικής ψήφου (από την Ελλάδα ή το εξωτερικό) έως τις 29 Απριλίου προβλεπόταν η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007).Είναι είτε Ελληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα στη χώρα μας. Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ευρωβουλή έως το 2029. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο;

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές 2024 – Πώς, Όλα,evroekloges 2024 – pos, ola