Σπανάκης από Χανιά: Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη με ουσιαστική ατζέντα

Την ενίσχυση της ΝΔ στις επικείμενες ευερωεκλογές ώστε οι πολίτες να «στείλουν αξιόλογους εκπροσώπους στο ευρωεκοινοβούλιο, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης από τα Χανιά.

«Να ενισχυθεί η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα

των ευρωεκλογών, να διατηρηθεί το κύρος της Νέας Δημοκρατίας ως κόμμα στην Ευρώπη και να στείλουν οι πολίτες με την ψήφο τους αξιόλογους ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, μέσα από μία λίστα υποψηφίων που είναι η πιο αξιόλογη και δυνατή στην ιστορία του κόμματος», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης από τα Χανιά κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε σήμερα στα Χανιά, στο δήμο Κισσάμου, αποτελούμενο από τον υφυπουργό, τον βουλευτή Δυτ. Αττικής Γιάννη Λοβέρδο και την γ.γ. του νεοσύστατου υπουργείου Οικογενείας και Κοινωνικής Συνοχής κα Στέφου, από κοινού με τους βουλευτές του νομού, επικοινώνησε με επιχειρηματίες, στελέχη του κόμματος, πολίτες και συνομίλησε με φορείς και αυτοδιοικητικούς, θέλοντας να υπενθυμίσει σε θεσμικούς και πολίτες το διεκδικητικό πλαίσιο και την ατζέντα των ευρωεκλογών, καθώς να ενημερώσει και για το έργο της κυβέρνησης, το οποίο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός κ. Σπανάκης:

«Αφορά όλα όσα μπορούν να ενδυναμώσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων μας, από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα λύσει θέματα και προβλήματα στη χώρα, αλλά και στο νομό Χανίων, καθώς και το γεγονός πως η Ευρώπη μαζί με την Ελλάδα, πρέπει να διαμορφώσει μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό, την άμυνα, κυρίως όμως μία κοινή πολιτική της επόμενης μέρας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εισαγόμενης ακρίβειας που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Σπανάκης: Η ΝΔ είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει διαμορφωμένη ουσιαστική ατζέντα

Ο κ. Σπανάκης έκανε λόγο για αποδείξεις, στοιχεία και στατιστικά που δεν αμφισβητούνται και αφορούν στο ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει με μεγάλη επιτυχία αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ακρίβειας. Όμως έχουμε μπροστά μας δρόμο ανηφορικό, τον οποίο όλοι μαζί πρέπει να περάσουμε». Από κοινού τα στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές και επιτελείς, όπως αναφέρθηκε, θέλουν η φωνή της Νέας Δημοκρατίας να είναι ενισχυμένη στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «…και για αυτό ζητούμε να εμπιστευτούν την Νέα Δημοκρατία οι πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη σειρά των ζητημάτων που υπάρχουν και εμείς ασχολούμαστε σοβαρά. Διότι σήμερα που μιλάμε, η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική παράταξη στη χώρα που έχει διαμορφωμένη ουσιαστική ατζέντα και προτασιακό λόγο απέναντι στους Έλληνες πολίτες", είπε ο υφυπουργός.

Είπε επίσης, ότι για πολλά θέματα για τα οποία ενημερώθηκε σήμερα από τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς των Χανίων «…υπάρχει δρομολόγηση για την επίλυσή τους και απαντήσεις θα δοθούν άμεσα και σύντομα. Την ίδια ώρα, υπάρχει μία μεγάλη και σοβαρή κινητοποίηση στελεχών της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος, έτσι ώστε να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν το σύνολο των νομών και των περιοχών της χώρας». Σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια επίσπευσης στην απονομή των συντάξεων. Για την Κρήτη και με παρεμβάσεις από τους βουλευτές του νομού Χανίων, αλλά και όλων των νομών της Κρήτης, όσον αφορά τον ΕΦΚΑ, υπάρχει μέριμνα και οργάνωση για να υπάρξει επίσπευση απονομής».

Μίλησε παράλληλα για τα δεδομένα που υπάρχουν και αφορούν στο εργασιακό τοπίο, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 5 χρόνια στην Κρήτη υπήρχαν 66.110 θέσεις εργασίας για το 2019, ενώ το 2023 στα Χανιά έχουμε αύξηση κατά 17%. Υπάλληλοι και εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί στα Χανιά κατά 7.433 - δηλαδή αύξηση περίπου 14,3%. Σημαντική είναι και η αύξηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νομό Χανίων από 7.454 το 2019, έχουμε 8.534, αύξηση δηλαδή 14,5%. "Αυτό δηλώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει η σύγχρονη πρόσκληση και πρόκληση είπε ο κ. Σπανάκης. «Ενώ υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας, δεν υπάρχει κάλυψη πολλών θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις από εργαζόμενους, πρόβλημα που εμφανίζεται σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεν βρίσκουν εργαζομένους και κυρίως στην εστίαση και τον τουρισμό. Αυτά τα ζητήματα θα μας απασχολήσουν, και ήδη το υπουργείο επεξεργάζεται σε περιφερειακό επίπεδο συγκεκριμένα πρώτα βήματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».

Έκανε όμως λόγο για το θετικό, ότι δηλαδή, ταυτόχρονα με όλα αυτά τα δεδομένα που δεν μπορούν - όπως είπε - να αμφισβητηθούν από κανέναν «…παραλάβαμε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, ενώ είναι βασική κυβερνητική δέσμευση ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί, από 1.251 ευρώ που είναι σήμερα, να ανέλθει στα 1500 ευρώ».

Ο κ. Σπανάκης μίλησε για τις προοπτικές που υπάρχουν και μάλιστα - όπως είπε - το 2025 θα προβεί η κυβέρνηση σε πρόσθετες παροχές: "Ήδη ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ποσό πάνω από 870 εκατομμύρια με σκοπό τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, την ίδια ώρα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το 2024 και 2025, θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Από το τέλος επίσης του 2025, να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τον πληθωρισμό και αυτό θα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, όπως μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει να έχουμε μόνο ανάπτυξη, την ίδια ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ύφεση. Είμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο στο ρυθμό ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στη σταθερή φορολογική, οικονομική, ασφαλιστική πολιτική και κυρίως στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια στη χώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα σε επιμέρους ζητήματα".

Μεταξύ των όσων άλλων ανέφερε ο κ. Σπανάκης, ανακοίνωσε πως «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλάνο σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, όπως επίσης το ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, για αυτό και θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας». Υπενθύμισε παράλληλα, πως δόθηκε η δυνατότητα σε όποιον συνταξιούχο θέλει, να εργαστεί χωρίς περικοπή της σύνταξής του. «Έτσι, από την 1/1/2024, μπορούν να εργαστούν οι συνταξιούχοι και μάλιστα στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Διότι έχουμε φτάσει τους 80.000 συνταξιούχους εργαζομένους μέσα σε λίγες εβδομάδες, όταν υπολογίζαμε αυτό το νούμερο να υπάρχει σε ένα χρόνο».

Τέλος, είπε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπάγωσε τις τριετίες «και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από 12 περίπου χρόνια, έχουμε αύξηση των συντάξεων, η οποία έρχεται μέσα από δύο μεταβλητές 50% από το ρυθμό ανάπτυξης και 50% από τον πληθωρισμό». Έδωσε μάλιστα απάντηση στο επιχείρημα ότι οι όποιες αυξήσεις υπάρχουν, χάνονται από την ακρίβεια: «Η ακρίβεια είναι προσωρινή και εισαγόμενη, αλλά οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνεχιστούν και είναι μόνιμες», είπε ο υφυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα