Νέα Καληδονία: Πυρπολήσεις, λεηλασίες και βίαιες διαδηλώσεις κατά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων [εικόνες & βίντεο]

Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν οι Αρχές στη Νέα Καληδονία και κατέβασαν τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους μετά τις βίαιες ταραχές κατά συνταγματικών τροποποιήσεων που ξέσπασαν χθες στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό ωκεανό.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν και λεηλάτησαν κτίρια και καταστήματα στην Νουμέα, την πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας και γύρω οικισμούς τη νύχτα της Δευτέρας μετά από μια γενική απεργία και κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών, που συζητούνται στο Παρίσι και θα αυξήσουν το μέγεθος του εκλογικού σώματος για τις επικείμενες τοπικές εκλογές.

Γιατί αντιδρούν οι αυτόχθονες της Νέας Καληδονίας

Πολλοί αυτόχθονες φοβούνται ότι με τις αλλαγές αυτές θα περιθωριοποιηθούν ακόμη περισσότερα τα μέλη της κοινότητας των Κανάκ, που απαρτίζουν περίπου το 41% του πληθυσμού της Νέας Καληδονίας.

Με τις ταραχές να συνεχίζονται ο ύπατος αρμοστής της Νέας Καληδονίας, Λουί Λε Φρανκ, ανακοίνωσε την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 06:00 το πρωί τοπική ώρα της 15ης Μαϊου, καταδικάζοντας παράλληλα τις «πράξεις βίας, που συνιστούν σοβαρές επιθέσεις κατά ατόμων και ιδιοκτησιών».

Βίντεο που κάνουν τον γύρο των μέσωνκοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στήλεςμαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανόκαθώς βιομηχανικές ζώνες της πρωτεύουσαςτης Νέας Καληδονίας δέχονταν επιθέσεις,ενώ ακούγονταν πυρά.

Το αεροδρόμιο της Νέας Καληδονίας έκλεισε, όπως και σχολεία, ενώ συνελήφθησαν 82 άτομα, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Η Νέα Καληδονία με πληθυσμό σχεδόν300.000 κατοίκων είναι μία από τις μεγαλύτερεςυπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας καιεφαλτήριο της προβολής ισχύος της στονΕιρηνικό.

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας σε σειρά δημοψηφισμάτων που διοργανώθηκαν βάσει της λεγόμενης Συμφωνίας της Νουμέα του 1998, αλλά ομάδες αυτονομιστών απείχαν από την τελική ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η προσέλευση στις κάλπες έφθασε το 44%, και απέρριψαν το αποτέλεσμα.

Οι εκλογικές αλλαγές, που πυροδότησαν μαζικές συγκεντρώσεις των περασμένο μήνα εν μέσω κλιμακούμενων πολιτικών εντάσεων, αποσκοπούν στην επικαιροποίηση του εκλογικού καταλόγου για τις εκλογές της επαρχίας και της τοπικής Βουλής της Νέας Καληδονίας.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Νουμέα, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι ζούσαν στην επικράτεια κατά την υπογραφή της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείονται οι 40.000 Γάλλοι πολίτες που έχουν μετακομίσει στη Νέα Καληδονία από το 1998. Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των τριών πέμπτων της εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, επειδή η Συμφωνία της Νουμέα είναι μέρος του γαλλικού Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καληδονία, Πυρπολήσεις, [εικόνες,kalidonia, pyrpoliseis, [eikones