Συμμετοχή Βουλευτών στην ΓΣ της ΚΣΜ-Βραβεύθηκαν Κόμπος και Ινστιτούτο Κύπρου

Στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, οι οποίες άρχισαν χθες και συνεχίζονται, συμμετέχουν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΜ, Ανδρέας Πασιουρτίδης (επικεφαλής), Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Χρίστος Ορφανίδης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Επίσης, σε ειδική τελετή βραβεύθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υποργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάμεσα

στα θέματα συζήτησης ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι προκλήσεις από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενεργειακή μετάβαση στις χώρες της Μεσογείου και η συνεργασία στη χρηματοδότηση των πολιτικών προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι μηνύματα των Βουλευτών Ανδρέα Πασιουρτίδη και Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν βιντεοσκοπήθηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης κατά της εμπορίας ανθρώπων και διακίνησης μεταναστών για τη στήριξη της εκστρατείας “Blue Heart” του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC).

Στο μήνυμά του, ο κ. Πασιουρτίδης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, δεδομένης της προσαρμοστικότητας των διακινητών και της πολυδιάστατης μορφής του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων. Ο κ. Πασιουρτίδης έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο, επισημαίνοντας ως εμπόδια στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων τη μη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δράσει στο τμήμα του εδάφους της, που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και κενά που υπάρχουν στις διαδικασίες όσον αφορά στη δυνατότητα ουσιαστικής προσαγωγής των δραστών ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε, παράλληλα, τη διεξαγωγή εκστρατειών και την επιμόρφωση αρμόδιων Λειτουργών, τη λειτουργία υποστηρικτικών τηλεφωνικών γραμμών και καταφυγίων για τα θύματα, καθώς και το αξιοσημείωτο έργο που επιτελούν μη κυβερνητικοί οργανισμοί προς ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης του πολύ ανησυχητικού αυτού φαινομένου. Επεσήμανε, τέλος, τη σημασία της σύναψης συμφωνιών, ειδικότερα με τις χώρες προέλευσης των θυμάτων, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας και της οικονομικής και ιατροφαρμακευτικής στήριξής των θυμάτων.

Στο δικό της μήνυμα η κ. Σούπερμαν υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης πολιτικής βούλησης για την αποτελεσματική εφαρμογή των νομικών εργαλείων που υπάρχουν και την απόδοση δικαιοσύνης. Επισήμανε, δε, τη σημαντική συμβολή των εκστρατειών ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα θέματα της εμπορίας ανθρώπων, ώστε οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να συνδράμουν τις αρχές στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αλλά και να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επανένταξη των θυμάτων.

Εξάλλου, σε ειδική τελετή, στο πλαίσιο του θεσμού των ετήσιων βραβείων που καθιέρωσε η ΚΣΜ  για να τιμώνται προσωπικότητες και οργανισμοί, που με τη δράση τους συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων της Συνέλευσης, απονεμήθηκε βραβείο για το έτος 2024 στον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, σε αναγνώριση της εξαιρετικά σημαντικής, όπως αναφέρθηκε, απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λισαβόνα, Ελπιδοφόρος Οικονόμου.

Επίσης, μεταξύ των βραβευθέντων για το έτος 2023 ήταν το Ινστιτούτο Κύπρου, για τη δράση του στην καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Δρ Σταύρος Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμμετοχή Βουλευτών, ΚΣΜ#45Βραβεύθηκαν Κόμπος, Ινστιτούτο Κύπρου,symmetochi voulefton, ksm#45vravefthikan kobos, institouto kyprou