Συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη λόγω Πρωτομαγιάς

Με συλλήψεις ξεκίνησε η Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη καθότι όσοι επιχειρούν να κάνουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ συλλαμβάνονται.

Όλοι οι δρόμοι προς την Ταξίμ είναι κλειστοί. Η τουρκική Aστυνομία έστησε από χθες το βράδυ οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης αποτρέποντας ομάδες διαδηλωτών να προσεγγίσουν

την Ταξίμ.

Αστυνομικά οχήματα TOMA είναι σταθμευμένα στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Πόλης. Ήδη η Aστυνομία παρενέβη και συνέλαβε διαδηλωτές που επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς την Ταξίμ από το Μπεσικτάς, το Οκμεϊντάνι και το Σισλί.

Η Aστυνομία παρενέβη σε ομάδα που ήθελε να περπατήσει από τους παράδρομους της λεωφόρου Ιστικλάλ μέχρι την πλατεία Ταξίμ. Μια ομάδα περίπου 15 ατόμων που κρατούσαν πανό και έκαναν πορεία συνελήφθη.

Στο Σισλί συλελήφθησαν 10 συνδικαλιστές οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και προσπαθούσαν να πάνε στην Ταξίμ.

Η αστυνομία παρενέβη στην ομάδα που έκανε πορεία στο Οκμεϊντανί φωνάζοντας συνθήματα. Έχουν γίνει συλλήψεις. Η Αστυνομία επενέβη και στην ομάδα που ήθελε να κάνει πορεία από την Μπεσικτάς στην πλατεία Ταξίμ. Η ομάδα που έκανε πορεία ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα συνελήφθη.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Χακ (HAK-İŞ) Μαχμούτ Αρσλάν και η συνοδευτική αντιπροσωπεία του πραγματοποίησαν τελετή μνήμης στο Καζαντζί Γιοκουσού.

Ο Αρσλάν, ο οποίος άφησε γαρίφαλα στην περιοχή όπου βρίσκεται το μνημείο, των 34 θυμάτων της επίθεσης στο Ταξίμ την Πρωτομαγιά του 1977, ανέφερε ότι «ως HAK-İŞ, ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο σε αυτή την πλατεία, σε αυτήν την πλαγιά, για να τιμήσουμε τα αδέρφια μας που χάσαμε την 1η Μαΐου και να τους το θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να λογοδοτήσουν για ό,τι τους έγινε. Θα συνεχίσουμε αυτή την επιμονή μέχρι να βρεθούν οι δολοφόνοι και να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για την Πρωτομαγιά όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ έκλεισαν για την κυκλοφορία τις πρώτες πρωινές ώρες. Ενώ η στάθμευση οχημάτων δεν επιτρέπεται σε δρόμους και λεωφόρους, έχουν επίσης αφαιρεθεί τα δοχεία απορριμμάτων. Τουρίστες που ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη από διάφορες χώρες και έμειναν σε ξενοδοχεία γύρω από το Ταξίμ έφυγαν από την περιοχή με τα πόδια με τις αποσκευές τους για το αεροδρόμιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συλλήψεις, Κωνσταντινούπολη, Πρωτομαγιάς,syllipseis, konstantinoupoli, protomagias