Στην Κύπρο 2.000 άτομα έχουν κοιλιοκάκη-Φωταγώγηση Βουλής για Παγκόσμια Ημέρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα φωταγωγηθεί σήμερα με πράσινο χρώμα, με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της νόσου, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου έναντι στα άτομα με κοιλιοκάκη.

Σε αναφορά της στην ολομέλεια της Βουλής, προ ημερησίας διατάξεως, η Πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η  16η Μαΐου

είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης και πρόσθεσε ότι η κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στα δημητριακά και η οποία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Στην Κύπρο, είπε, γύρω στα 2.000 άτομα έχουν διαγνωσθεί με κοιλικοκάκη, ενώ με βάση τα δεδομένα στην Ευρώπη το 1% με 1,4% του πληθυσμού νοσεί.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων δεσμευόμαστε για συνεχή βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στα δικαιώματα όλων των ασθενών και τις πολιτικές ευαισθητοποίησης, προσβασιμότητας και συμπερίληψης. Επιβεβαιώνουμε επίσης τη στήριξή μας προς όλους τους συνδέσμους που προάγουν τα δικαιώματα των ασθενών, βάσει των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών τους στον αγώνα για μια πλουραλιστική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία», είπε.

Διαβάστε ακόμη: Φωταγωγήσεις σε κεντρικά κτίρια για Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης

Συμμετοχή Βουλής στις δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας για ευαισθητοποίηση

Εξάλλου, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας και ότι στόχος των δράσεων για το 2024 είναι η διάδοση του μηνύματος ότι κάθε άτομο με θαλασσαιμία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες με σωστή διάγνωση, κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Η θαλασσαιμία, ανέφερε, ως το πιο κοινό μονογονιδιακό νόσημα, αριθμεί πέραν των τριακοσίων εκατομμυρίων φορέων παγκοσμίως.  Στην Κύπρο, είπε, η Θαλασσαιμία αποτελεί εθνική ασθένεια, αφού ως προς τον γενικό πληθυσμό, έχουμε τους περισσότερους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, των οποίων η καθημερινότητα συνίσταται στην αυστηρή και πολυδιάστατη αγωγή και αντιμετώπιση, στη συχνή μετάγγιση αίματος και στην ταυτόχρονη θεραπεία αποσιδήρωσης, καθώς και σε συνεχείς ελέγχους, εφόσον η ασθένεια είναι εκφυλιστική.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων χαιρετίζουμε το εξαίρετο έργο που επιτελούν η Κλινική Θαλασσαιμίας, το Εργαστήριο Πληθυσμιακού Ελέγχου Θαλασσαιμίας του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ και το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου», πρόσθεσε.

Χαιρέτισε επίσης τις διαρκείς δράσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας τη στήριξη και εκπαίδευση των Ατόμων με Θαλασσαιμία.

«Θέλοντας να συνδράμουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της αιμοδοσίας, έχουμε συμμετάσχει στις δράσεις του Συνδέσμου για ευαισθητοποίηση, στο πλαίσιο των οποίων, το κτίριο της Βουλής φωταγωγήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει την προσφορά αίματος», είπε.

Συνέδριο για τις Ρευματικές Παθήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο

Επιπρόσθετα, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, από τις 4 μέχρι τις 11 Μαΐου, λέγοντας ότι αποτελεί ετήσια δράση του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, ο οποίος από το 1984 παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, θεραπείας και αποκατάστασης και πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας που έχουν διαγνωσθεί με ρευματικές παθήσεις.  Κύριος στόχος του συνδέσμου, πρόσθεσε, είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε ιατροφαρμακευτική αγωγή, παροχή ψυχολογικής ενδυνάμωσης, προώθηση δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης και εξασφάλιση ισότιμων δικαιωμάτων σε κοινωνικό και πολιτειακό επίπεδο.

Φέτος, είπε, οι εκδηλώσεις διαφώτισης του συνδέσμου πραγματοποιούνται μεταξύ 13 και 18 Μαΐου, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου, αύριο και μεθαύριο, 17 και 18 Μαΐου, με θέμα «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή».

Δίπλα στους νοσηλευτές και τις μαίες για στήριξη του έργου τους

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών. Φέτος το σύνθημα είναι «Οι νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας» και στόχο έχει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η στρατηγική επένδυση στον καίριο τομέα της νοσηλευτικής αποφέρει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, «εκφράζει τις ευχαριστίες του σώματος, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, στο ευγενές λειτούργημα που επιτελούν οι νοσηλευτές και οι μαίες μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους στη διαχρονική προσπάθεια στήριξης του δύσκολου έργου τους, ενισχύοντας και βελτιώνοντας συνεχώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο».

Η Βουλή στέκεται απέναντι σε κάθε είδους προκατάληψη

Επίσης, είπε ότι αύριο, 17 Μαΐου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

«Τα δικαιώματα που διεκδικούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και ως τέτοια θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα για όλους», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι ως Βουλή των Αντιπροσώπων «στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους προκατάληψη, διάκριση ή βία και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σεβασμό στη διαφορετικότητα και διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ισότητας όλων των συνανθρώπων μας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μια συμπεριληπτική κοινωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρο 2 000, #45Φωταγώγηση Βουλής, Παγκόσμια Ημέρα,kypro 2 000, #45fotagogisi voulis, pagkosmia imera