Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2023 η οικονομία στα κατεχόμενα σημείωσε ισχυρότερη ανάκαμψη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι δημοσιεύθηκε η "Έκθεση Μακροοικονομικής Παρακολούθησης 2024" (Macroeconomic Monitoring Report) με τίτλο «Μετατρέποντας τις ευκαιρίες σε κοινή ευημερία»  (Transforming Opportunities into Shared Prosperity), η οποία εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα

και αξιολογεί τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στην έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκπονήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρεται ότι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ξεπέρασε ελαφρώς τα προ πανδημίας επίπεδα και παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη το 2023.

Η έκθεση αναλύει τις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της τουρκοκυπριακής οικονομίας και συστήνει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων ευκαιριών, ώστε να ξεπεραστούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις και να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η οικονομική ανάκαμψη τροφοδοτήθηκε από τα επίπεδα ρεκόρ των διελεύσεων και του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, δηλαδή της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών, σημειώνεται.

Περισσότερες από 9.600 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αγορά εργασίας το 2023 και το 44% αυτών των θέσεων εργασίας κατείχαν γυναίκες, επιτυγχάνοντας ιστορικό υψηλό στη γυναικεία απασχόληση.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά τις θετικές εξελίξεις, η οικονομία αντιμετωπίζει επίμονες προκλήσεις, όπως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και το κόστος ζωής, το οποίο επιδεινώνεται από τον υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα την περίοδο μετά την πανδημία.

Ο Goran Tinjic, Διευθυντής Προγράμματος για τη Νότια Ευρώπη στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός των τροφίμων στην τουρκοκυπριακή οικονομία είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι ήδη αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα».

Όσον αφορά το μέλλον, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,7% το 2024, αντανακλώντας τόσο τις εσωτερικές ευπάθειες όσο και τους εξωτερικούς παράγοντες.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις διελεύσεις της Πράσινης Γραμμής, το εμπόριο και τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, καθώς και οι στρατηγικές επενδύσεις σε πράσινους και ψηφιακούς μετασχηματισμούς, προσφέρουν ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενώ η έκθεση τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προκλήσεων και, ως εκ τούτου, την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, οι βασικές συστάσεις πολιτικής περιλαμβάνουν την παροχή έκτακτης στήριξης στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο για τη μείωση των απωλειών που σχετίζονται με πανδημίες.

Παρά την πρόοδο, το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής παραμένει πολύ κάτω από τις δυνατότητές του και απαιτείται δράση για να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης, αναφέρεται στην έκθεση.

Φέτος, η έκθεση εστιάζει ειδικά στη σημασία της χάραξης πολιτικής βάσει στοιχείων για την κοινή ευημερία και εξετάζει πώς νέα σύνολα δεδομένων, όπως η έρευνα για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και οι πίνακες εισροών/εκροών, μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Η Natasha Rovo, ανώτερη οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης, δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «η ανάλυση των Πινάκων Εισροών/Παροχών αποκαλύπτει ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου παραγωγής και του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, το εμπόριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορεί να ωφελήσει εταιρείες τόσο από την τουρκοκυπριακή όσο και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνολογίας και συνεργειών».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγαλύτερη, 2023,megalyteri, 2023