Η Αρμενία θα ανοίξει πρεσβεία στην Κύπρο

Η Δημοκρατία της Αρμενίας θα ανοίξει πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, με έδρα τη Λευκωσία. Το σχέδιο εντάχθηκε στη δέσμη των μη αναφερόμενων θεμάτων στη συνεδρίαση της αρμενικής κυβέρνησης της 16ης Μαΐου.  

Σύμφωνα με την Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας, στην αιτιολόγηση που επισυνάπτεται στο σχέδιο, αναφέρεται ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας και η Δημοκρατία της Κύπρου αντιλαμβάνονται η μια την άλλη ως παραδοσιακά φιλικές χώρες.

«Τις τελευταίες

δεκαετίες, η Αρμενία και η Κύπρος κατάφεραν να αναπτύξουν ισχυρές διακρατικές σχέσεις. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτικός διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και υπάρχει πολυτομεακή διμερής ατζέντα. Η συνεχής ανάπτυξη των αρμενοκυπριακών σχέσεων επισημάνθηκε από τις αμοιβαίες επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τη δημιουργία ενός ευρέος νομικού πεδίου συνθηκών και τον ενεργό πολιτικό και οικονομικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στο σχέδιο.

Στην αιτιολόγηση αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή οι πρεσβείες των δύο χωρών λειτουργούν από κοινού: η έδρα της πρεσβείας της Αρμενίας στην Κύπρο είναι στην Αθήνα και η κυπριακή πρεσβεία στην Αρμενία στη Μόσχα.

«Στις 14 Μαρτίου 2024, η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε με επίσημη δήλωση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου στις 27 Φεβρουαρίου 2024 να ανοίξει διπλωματική αντιπροσωπεία (πρεσβεία) της Κύπρου στην Αρμενία (με έδρα το Ερεβάν), με προσδοκία να λάβει τη συμφωνία της αρμενικής κυβέρνησης. Σχετικά ανακοίνωσε επίσημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Αρμενία στις 7 Μαρτίου.

Η διπλωματική παρουσία στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Αρμενίας-Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί σκόπιμο το άνοιγμα της Αρμενικής Πρεσβείας στην Κύπρο, συνδέοντάς το με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αρμενίας», αναφέρεται στην αιτιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρμενία, Κύπρο,armenia, kypro