Βασίλης Κόκκαλης: Zητά την παραίτηση Αυγενάκη – Δεν εφαρμόζει τον νόμο για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ

Την παραίτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την κυνική ομολογία του πως δεν θέλει να εφαρμόσει τον νόμο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως ο οποίος προβλέπει επιλογή των διοικήσεων κρατικών φορέων μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, ο Β. Κόκκαλης

και η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Πούλου φέρνουν μαζί με πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα στη Βουλή, ζητώντας να εφαρμοστεί έστω και εκπρόθεσμα, η νόμιμη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων διοικήσεων των εποπτευομένων από το ΥΠΑΑΤ φορέων όπως αυτή προβλέπεται στο Ν. 5062/2023.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Σε μία κρίση κυνικής ομολογίας του πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία, τους νόμους και τους θεσμούς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης παραδέχθηκε δημόσια σε συνέντευξή του πως δεν θέλει να εφαρμόσει «στο ακέραιο» τον νόμο της Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκης Κεραμέως σχετικά με την επιλογή διοικήσεων σε κρατικούς φορείς με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Αυγενάκη στον ΣΚΑΙ: «Είμαι πολιτικός προϊστάμενος; Μάλιστα. Όσο λοιπόν εγώ επιλέγω – διότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα – αν εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος Κεραμέως, άρα επιλογή διοικήσεων μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, έχω έναν ενδοιασμό. Ένας τέτοιος Οργανισμός που διαχειρίζεται μόνο για την περίοδο τούτη 19 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 δις μόνο γι’ αυτό τον χρόνο, ε καταλαβαίνετε ότι δε θες μονάχα ένα καλό βιογραφικό, θες και ευθύνη περισσότερη…»

Τι θέλει ακριβώς να μας πει εδώ ο Υπουργός; Ότι κανένας νόμος, ακόμη κι αν έχει έρθει από ομογάλακτη Υπουργό της ίδιας του της κυβέρνησης, ακόμη κι αν διασφαλίζει σε υψηλό βαθμό τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, δεν μπορεί να είναι πάνω από τον ίδιο και από τις δικές του επιθυμίες να βολέψει ημετέρους! Με παιδαριώδεις προφάσεις δήθεν περί «ευθύνης» που υπερτερεί ενός καλού βιογραφικού, επιχειρεί να επικαλύψει τον αυταρχικό και πελατειακό τρόπο διοίκησής του, με δικαιολογίες που υπερβαίνουν τα όρια της γελοιότητας. Και είναι ο ίδιος ο Λ. Αυγενάκης που προ μερικών μόλις ημερών καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα ότι τον υποχρεώνει σε απευθείας αναθέσεις και πως τον έχει παραγκωνισμένο γιατί δεν ανήκει στην ομάδα των «κολλητών» του!

Τι άλλο πρέπει να πράξει ή να πει ο Υπουργός για να τον στείλει στο σπίτι του ο κ. Μητσοτάκης; Όσο επιμένει να τον καλύπτει, τόσο ταυτίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο παραδέχεται πως το «επιτελικό κράτος των αρίστων» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία «αδηφάγα κλίκα κολλητών».

Στο πλαίσιο των παραπάνω, με πρωτοβουλία του Β. Κόκκαλη και της Γ. Πούλου, 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση καταγγέλλοντας «ψευδείς δηλώσεις περί αξιοκρατίας, καταστρατήγηση της Νομοθεσίας και διορισμούς ημετέρων στη διοίκηση φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αναλυτικά η Ερώτηση

Αθήνα, 16 Μαΐου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εσωτερικών

Θέμα: «Ψευδείς δηλώσεις περί αξιοκρατίας, καταστρατήγηση της Νομοθεσίας και διορισμοί ημετέρων στη διοίκηση φορέων εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ»

Με το Ν.5062/2023 (ΦΕΚ 183/τευχ. Α΄/2023) θεσπίστηκε νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα με σκοπό (Άρθρο 1) τη «διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου πλαισίου επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα κατ’ εφαρμογή των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα και με ταυτόχρονη μέριμνα για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.»

Στα πλαίσια μάλιστα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής νέων οργάνων διοίκησης, ορίζεται η δυνατότητα παράτασης ή προσωρινής πλήρωσης της θητείας των υφισταμένων οργάνων διοίκησης για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

Η εφαρμογή της διαδικασίας επιλογής των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων, προβλέπεται να εφαρμόζεται για τις θέσεις που κενώνονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και την υποχρεωτική εκκίνηση της τέσσερις (4) μήνες τουλάχιστον πριν από τη λήξη της θητείας τους.

Στα Νομικά Πρόσωπα τα οποία υπήχθησαν στην Α΄ κατηγορία της εν λόγω νομοθεσίας για τα οποία απαιτείται η εφαρμογή της, συμπεριλαμβάνονται και οι εποπτευόμενοι Οργανισμοί του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΕΤ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις θητείες των προαναφερόμενων προσωρινών οργάνων διοίκησης, εξέδωσε Υπουργικές αποφάσεις παράτασης ή πλήρωσης τους, για τις οποίες μέχρι σήμερα είτε έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους είτε το εναπομένων εώς τη λήξη τους διάστημα τείνει να εξαντληθεί και είναι κατά πολύ μικρότερο των τεσσάρων (4) μηνών.

Δεδομένης της θεσμοθετημένης υποχρεωτικής εκκίνησης της εφαρμογής της διαδικασίας επιλογής των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων, τεσσάρων (4) μηνών τουλάχιστον πριν από τη λήξη της θητείας τους, για τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ δεν έχει γίνει ακόμη καμία προβλεπόμενη σχετική ενέργεια.

Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις περιπτώσεις που επέλεξε την παράταση της θητείας των διοικήσεων που έληξε, έχει προβεί σε διορισμούς προσωρινών μελών διοικήσεων με κριτήριο τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων με την εκλογική του περιφέρεια και όχι την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών διοίκησης των φορέων που από τη φύση τους έχουν εξειδικευμένη αποστολή και αρμοδιότητες. Αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μελών των εν λόγω διοικήσεων διαθέτει εμπειρία κυρίως στο χώρο του αθλητισμού και όχι σε τομείς συναφείς με αντικείμενα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την πρόοδο του πρωτογενή τομέα.

Επειδή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει υποβάλει στο ΑΣΕΠ σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πλήρωση των θέσεων διοικήσεων ως ήδη όφειλε.

Επειδή η ολιγωρία που παρατηρείται στη μη υποβολή στο ΑΣΕΠ σχεδίου πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πλήρωση των θέσεων διοικήσεων των εποπτευομένων από το ΥΠΑΑΤ φορέων συνιστά παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του Ν.5062/2023.

Επειδή η Κυβέρνηση επανειλημμένως υποστηρίζει ότι ο εν λόγω νόμος αποτελεί καινοτομία στη δημόσια διοίκηση και διατείνεται προς πάσα κατεύθυνση ότι πολιτική της είναι η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα με αξιοκρατία και αμερόληπτη αξιολόγηση στην επιλογή των οργάνων διοίκησης.

Επειδή αποδεικνύεται ότι η τακτική που υιοθετείται από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι ανακόλουθη με τις πολιτικές εξαγγελίες και περιφρονεί τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις για την επιλογή διοικήσεων φορέων του δημόσιου τομέα.

Επειδή ο αλαζονικός τρόπος άσκησης διοίκησης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταδικάζει σε αποτυχία κάθε προσπάθεια για εφαρμογή των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να εφαρμόσουν, έστω και εκπρόθεσμα, τη νόμιμη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων διοικήσεων των εποπτευομένων από το ΥΠΑΑΤ φορέων όπως αυτή προβλέπεται στο Ν. 5062/2023;

Με ποιες ενέργειες εποπτεύεται και διασφαλίζεται η εφαρμογή του Ν. 5062/2023 ώστε να αποφεύγονται και να διορθώνονται πράξεις παλαιοκομματικής αντίληψης, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα στο ΥΠΑΑΤ και ναρκοθετούν την επιτυχία εφαρμογής του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα της παραβίασης της Συμφωνίας τον Πρεσπών

Σε Ημαθία και Πέλλα περιοδεύει την Παρασκευή ο Μητσοτάκης

Κουτσούμπας: Το μήνυμά μας αντιπολεμικό, να γίνει πιο δυνατό στις ευρωεκλογές – Τα «καρφιά» σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά που «θυμήθηκαν την… Παλαιστίνη»

Keywords
Τυχαία Θέματα