ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση Νόμου με «ολιστικό σχέδιο» 11 μέτρων κατά της ακρίβειας

Πρόταση νόμου με ένα «ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας και καταστολής των μηχανισμών αισχροκέρδειας».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «Ο συνδυασμός της έλλειψης ουσιαστικού ελέγχου, της κυβερνητικής πολιτικής αύξησης των δημοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ και τους υψηλότατους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά και της ανυπαρξίας ρυθμιστικού πλαισίου του ιδιωτικού χρέους προς τράπεζες, Δημόσιο και ΕΦΚΑ,

δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο που βυθίζει σε καθεστώς αδυναμίας διαβίωσης εκατομμύρια πολιτών και αποδομεί την αγορά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός την διαρκή διόγκωση του ιδιωτικού χρέους (οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μόνο προς το δημόσιο αγγίζουν τα 155 δις ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα κόκκινα χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 234 δις ευρώ)  και την συνεχιζόμενη διαρροή νέων επιστημόνων, τεχνιτών και εργαζόμενων στο εξωτερικό, με ρυθμούς που απειλούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός (έλλειμμα 70.000 εργαζόμενων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο), η αγροτική παραγωγή (έλλειμμα άνω των 100.000 εργατών γης), ενώ κρίσιμη είναι και η απώλεια στελεχών του τομέα Υγείας προς το εξωτερικό.

Είναι σαφές ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά ο μηχανισμός παραγωγής εντεινόμενης ακρίβειας, ο ονομαστικός μισθός με τις όποιες αυξήσεις του θα παραμείνει αδύναμος να εξασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του πληθυσμού.

Στο πλέγμα της ακρίβειας προστίθενται τα κόστη καυσίμων, ρεύματος και στέγασης, τα οποία επίσης αποτελούν βασικά αγαθά επιβίωσης και κοινωνικής προόδου και η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί δραστική δημόσια παρέμβαςη».

Τα μέτρα που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του συνόλου των πολιτών και για την προστασία του εισοδήματος, «χωρίζονται σε βραχείας, μέσης, και μακράς διάρκειας εφαρμογής, έως ότου διασφαλιστεί το αναγκαίο αποτέλεσμα και επικρατήσει μια νέα κανονικότητα, στοιχισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Συνοπτικά, αυτά είναι:

1.     Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους στα τρόφιμα,  στα βιομηχανικά αγαθά και στα αγροεφόδια

2.     Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους και επέκταση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης στα διύλιση πετρελαίου για το έτος 2023»

3.     Μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας»

4. Επιβολή Έκτακτης Εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη των Τραπεζών

5. Μέτρα μείωσης/κατάργησης φορολογίας επί των πωλούμενων κερδών

6. Χορήγηση Ειδικής κάρτας «Αγροκίνηση»

7. Μείωση κόστους αγροτικού ρεύματος

8.     Μείωση κόστους φυτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

9. Μηχανισμός καταπολέμησης της αισχροκέρδειας – προστασία Αγροτικού εισοδήματος – προστασία καταναλωτή

10. Διοικητικά μέτρα κατά των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, βιομηχανικών αγαθών και αγροεφοδίων που παραβιάζουν το άρθρο 1 της παρούσας

11. Μείωση κόστους κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ολόκληρη η πρόταση νόμου εδώ

e122700d9fdf2345aa61b86e533072daΛήψη

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κατέθεσε, Νόμου,syriza, katethese, nomou