ΣΥΡΙΖΑ: Από τη «μεγάλη ανατροπή», στα μηνύματα για «δυνατή αντιπολίτευση» περνά ο Κασσελάκης – Παγίωση στη δεύτερη θέση

Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά στις ευρωεκλογές την ψήφο των πολιτών ώστε να υπάρχει «δυνατή αντιπολίτευση» και «να τελειώνει το άλλοθι του 41%», έστειλε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την περιοδεία του στην Ηλιούπολη. Προς το παρόν δείχνει να έχει αφήσει πίσω τις αναφορές σε «πρωτιά» και «μεγάλη ανατροπή», στόχοι που σύμφωνα με όσα έχει εκπέμψει η Κουμουνδούρου καθ’ όλη την εβδομάδα έχουν μετατεθεί για τις εθνικές εκλογές.

Στο νέο

κύκλο δημοσκοπήσεων, και με τις συσπειρώσεις των μεγάλων κομμάτων να ανεβαίνουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση – σημάδι ότι σταθεροποιείται – με απόσταση από το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ να παραμένει κυρίαρχη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σταθεροποιείται πάντως σε ένα μέτριο ποσοστό με τη ΝΔ να σημειώνει το διπλάσιο, και με τα άνω όρια που παρουσιάζουν οι δημοσκοπικές εταιρείες να φτάνουν γύρω στο ποσοστό των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Ειδικότερα, σε 4 δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ημερών εμφανίζονται τα εξής ευρήματα:

-Marc (Ant1): ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 13% με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 30,1% και το ΠΑΣΟΚ στο 10,4%, ενώ το εύρος του κινείται μεταξύ 13,2% έως 17,2% με μια μέση τιμή στο 15,2%.

-Pulse (ΣΚΑΙ): Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 14% έναντι 29% της Νέας Δημοκρατίας και 11% του ΠΑΣΟΚ. Στο σενάριο κατανομής αναποφάσιστων της εταιρείας το εύρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται από το 13,7% έως 18,3%, με το αντίστοιχο εύρος της ΝΔ να κινείται από 30,1% ως 35,9%, ενώ του ΠΑΣΟΚ από 10,5% έως 14,5%.

-Alco (Alpha): Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 12,8%, με τη ΝΔ να εμφανίζεται στο 27% και το ΠΑΣΟΚ στο 11%. Όσον αφορά τα άνω και κάτω όρια ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εύρος από 14,5% μέχρι 17,5%, με τη ΝΔ να έχει εύρος από 30,5% έως 34,5% και με το ΠΑΣΟΚ να κινείται από 11,5% έως 14,5%.

-MRB (Open): Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 13,1% έναντι 26,5% της ΝΔ και από την άλλη έναντι 11,5% του ΠΑΣΟΚ. Ως προς τα άνω και κάτω όρια ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται, στην εν λόγω έρευνα, από 14% έως 18% με την εκτίμηση ψήφου στο 16%. Επίσης η ΝΔ κινείται μεταξύ 30% – 35%, με 32,3% στην εκτίμηση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ έχει εύρος 12% – 16%, με 14% στην εκτίμηση ψήφου.

Προτάσεις και αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης – στην κορυφή εθνικά, ασφάλεια, ακρίβεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή τη φάση της προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρεί να αναδείξει περισσότερο το θετικό πρόσημο με προτάσεις, όπως αυτές για την φορολογία, τις οποίες κατέθεσε με τη μορφή της πρότασης νόμου στη Βουλή. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας υπενθυμίζεται, έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, εν όψει της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναλαμβάνει τις προτάσεις του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις περιοδείες του συνομιλεί με τους πολίτες με την ακρίβεια και το χαμηλό εισόδημα να είναι στην κορυφή των προβλημάτων που του μεταφέρουν. Ο ίδιος χθες αναφέρθηκε στα θέματα της ασφάλειας με αφορμή μία ακόμη γυναικοκτονία χτες, αυτή στο Μενίδι, λέγοντας πως «η εγκληματικότητα έχει φθάσει σε άλλα επίπεδα. Η ΝΔ δεν είναι η παράταξη της ασφάλειας». Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για την ασφάλεια που περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ, τον αστυνομικό της γειτονιάς την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας».

Το θέμα της ασφάλειας ανέδειξε κεντρικά και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για την συνέντευξη που έδωσε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ. Η Κουμουνδούρου τον κατηγόρησε πως όταν μιλά για την ασφάλεια των πολιτών επικεντρώνεται «εμμονικά» στις εκκενώσεις των καταλήψεων, «ενώ μια γυναίκα βρέθηκε σήμερα το πρωί δολοφονημένη μέσα στη μέση του δρόμου» και κατά τα άλλα απευθύνει «ευχολόγια, μετά από μια ολόκληρη πενταετία, για καλύτερη αστυνόμευση και αναφορά σε πολλές παρεμβάσεις “που δρομολογούνται”».

H κόντρα για τα εθνικά συνεχίστηκε και χθες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ως κεντρική επιδίωξη να «σπάσει» την προπαγάνδα της ΝΔ σε βάρος του ότι δεν ενδιαφέρεται για τα εθνικά συμφέροντα, και να αποδομήσει το προφίλ που θέλει να παρουσιάζει η ΝΔ, μιλώντας για «πατριδοκάπηλους».

Εξ ου και αντέδρασε έντονα σε νέες δηλώσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας – Ωραιοζήλης Κουτσουπιά η οποία αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι πρόκειται για «γνωστούς ανθέλληνες» επιμένοντας παράλληλα και στους χαρακτηρισμούς και τις θέσεις της για την Συμφωνία των Πρεσπών (ότι είναι «κατάπτυστη» και ότι πρέπει να καταγγελθεί). Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτές τις δηλώσεις ακροδεξιού χαρακτήρα, εφόσον θέλει να εμφανίζεται ως «κεντρώος» πολιτικός.

Νέα τροφή στην σύγκρουση για τη Βόρεια Μακεδονία, έδωσαν από τη μία οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν πρόκειται να κυρωθούν τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την γείτονα αν προηγουμένως δεν πείσει ότι σέβεται την Συμφωνία κι από την άλλη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στη γραμμή της Προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την δήλωση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας («Θα μιλώ για Μακεδονία»), μίλησε για πρόκληση και τον κάλεσε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Ζήτησε παράλληλα από την κυβέρνηση να προβεί «στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία».

Διαβάστε επίσης:

Βασίλης Κόκκαλης: Zητά την παραίτηση Αυγενάκη – Δεν εφαρμόζει τον νόμο για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα της παραβίασης της Συμφωνίας τον Πρεσπών

Κουτσούμπας: Το μήνυμά μας αντιπολεμικό, να γίνει πιο δυνατό στις ευρωεκλογές – Τα «καρφιά» σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά που «θυμήθηκαν την… Παλαιστίνη»

Keywords
Τυχαία Θέματα