Ράπισμα στην πρόεδρο του Κολούμπια – Πέρασε η πρόταση δυσπιστίας για τον χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Η σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια ενέκρινε την Πέμπτη τη ψήφο δυσπιστίας στην πρόεδρο του ιδρύματος, Μινούς Σαφίκ – ένδειξη της αυξανόμενης διαφωνίας σχετικά με τον αμφιλεγόμενο χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Από τους 709 καθηγητές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, το 65% εξέφρασε έλλειψη εμπιστοσύνης στη Σαφίκ, ενώ το 29% ψήφισε κατά και το 6% απείχε.

Σχεδόν 900 καθηγητές από τους περισσότερους από 4.600 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης του Κολούμπια είχαν δικαίωμα ψήφου.

«Η παραβίαση από τον Πρόεδρο Σαφίκ των θεμελιωδών απαιτήσεων

της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών, δικαιολογεί την κατηγορηματική καταδίκη», αναφέρει το ψήφισμα.

Αν και συμβολική, η κίνηση έχει σχεδιαστεί για να στείλει ένα μήνυμα στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, το οποίο συνεχίζει να την υποστηρίζει, ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί.

Στο ψήφισμα, η σχολή επέκρινε τη Σαφίκ για την απόφασή της να εξουσιοδοτήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκαθαρίσει έναν καταυλισμό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης στις 18 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η εκτελεστική επιτροπή της Γερουσίας του Πανεπιστημίου απέρριψε ομόφωνα αυτό το αίτημα.

Την κατηγόρησαν επίσης επειδή το έκανε για δεύτερη φορά χωρίς να συμβουλευτεί τη Γερουσία – με αποτέλεσμα αστυνομικοί να κατέβουν στην πανεπιστημιούπολη τον περασμένο μήνα για να απομακρύνουν με βία τους διαδηλωτές που έκαναν κατάληψη σε ένα σχολικό κτίριο. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από 100 άτομα στο Κολούμπια εκείνο το βράδυ.

Η Σαφίκ «ψευδώς» ισχυρίστηκε ότι οι φοιτητές που συνελήφθησαν για τη διαδήλωση αποτελούσαν «σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ουσιαστική λειτουργία του Πανεπιστημίου», επιμένοντας ότι οι φοιτητές ήταν «ειρηνικοί», αναφέρει το ψήφισμα.

Και οι επικριτές της έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπόσχεσή της να απολύσει καθηγητές που ασπάζονταν απόψεις κατά του Ισραήλ που θεωρήθηκαν αντισημιτικές κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο στις 17 Απριλίου.

«Η ψήφος δυσπιστίας είναι το πρώτο βήμα προς την ανοικοδόμηση της κοινότητάς μας και την αποκατάσταση των βασικών αξιών του Πανεπιστημίου της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος στην ειρηνική συγκέντρωση», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Σαφίκ έχει αποφύγει να εμφανιστεί δημόσια ενώπιον των φοιτητών. Τους μίλησε για τελευταία φορά με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν – Σι: «Εξάλειψη της βασικής αιτίας» η συνταγή για Ουκρανία – Ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών και νέα εποχή κατά ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η κατάθεσή του για τα απόρρητα έγγραφα

Τουσκ: Καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράπισμα, Κολούμπια – Πέρασε,rapisma, koloubia – perase