Μία ομάδα νέων στο Άμστερνταμ δείχνει πώς μπορεί να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα

Το De Torteltuin, ή «Κήπος του Περιστεριού», είναι η απάντηση στο ερώτημα που ακούς πολύ συχνά σε παρέες νέων στο Άμστερνταμ: «πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε στην πόλη μας»…

«Ήταν το 2020, είμασταν 22-23 χρόνων. Ήταν όνειρο. Ενθουσιαστήκαμε! Γιατί να μην χτίζαμε εμείς το μέρος που θα μένουμε; Φανταστήκαμε έναν κήπο, όπου θα καλλιεργούσαμε τα δικά μας φυτά. Συναντιόμαστε συχνά και το συζητούσαμε και σιγά – σιγά έγινε πράξη», λέει η Ίρις Λούντεν.

Το Άμστερνταμ είναι μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις με οξύ στεγαστικό πρόβλημα, μια από τις

πιο δύσκολες πόλεις στην Ευρώπη για την αναζήτηση στέγης. Ένα δωμάτιο σε διαμέρισμα όπου μένουν κι άλλα άτομα και μοιράζονται τους κοινόχρηστους χώρους, κοστίζει περίπου 900 ευρώ!

«Είναι απλά, τόσο κακή η κατάσταση. Είμαστε διαρκώς σε κίνηση, ένα χρόνο σε ένα μέρος. Δεν μπορείς να μείνεις παραπάνω. Θέλαμε κάτι που να αντέχεται. Και μια κοινότητα», λέει η Ίρις Λούντεν.

Η παρέα της θα έμενε με το όνειρο, αν δεν ερχόταν η δημοτική αρχή να εγκρίνει σχέδιο για 15-20 οικιστικά προγράμματα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, από τα οποία τα μισά θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενα. Στόχος του προγράμματος είναι σταδιακά να φτάσει η πόλη να έχει ένα 10% των χώρων κατοικίας που θα ανήκουν σε συνεταιρισμούς.

«Αρχίσαμε να παίρνουμε τα πράγματα πιο σοβαρά», λέει ο 28χρονος Λούκας Νέρι, μέλος της ομάδας De Torteltuin. «Συγκροτήσαμε υπο-ομάδες: για χρηματοδότηση, βιωσιμότητα, κλπ. Έπρεπε να μάθουμε πολλά και γρήγορα. Δημιουργήσαμε μία κοινοπραξία, καταγράψαμε το αναπτυξιακό σχέδιο, κάναμε αίτηση».

Και προς έκπληξη όλων η αίτηση έγινε δεκτή. Έπρεπε στη συνέχεια να περάσουν από έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας και νόμων, που αντιμετωπίστηκε με την άγνοια κινδύνου των νέων. Τελικά η ομάδα έφτασε σε συμφωνία με αρχιτέκτονες που είχαν εμπειρία από άλλα μη κερδοσκοπικά συνεταιριστικά προγράμματα, βρήκαν τους πόρους για τις αμοιβές τους και έφτασαν μέχρι την παρουσίαση των σχεδίων για ένα τετραώροφο συγκρότημα 40 κατοικιών – από γκαρσονιέρες μέχρι διαμερίσματα με τρία υπνοδωμάτια.

Το οικόπεδο που βρέθηκε είναι μόλις 20 λεπτά με το τραμ από το κέντρο του Άμστερνταμ και 45 λεπτά με το ποδήλατο, σε έναν χώρο που αναπτύσσεται ως περιοχή κατοικίας σε τεχνητά νησάκια στην λίμνη Ιτζμεερ.

Εξασφαλίζοντας δάνεια από τράπεζα, από τον Δήμο του Άμστερνταμ και με χορηγίες από φίλους και συγγενείς τα 26 μέλη της ομάδας De Torteltuin συγκέντρωσαν συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κόστη της οικοδομής.

Το κτήριο, που θα αρχίσει να χτίζεται στο τέλος του χρόνου, θα ανήκει στον συνεταιρισμό και ο κάθε ένοικος θα πληρώνει μηνιαίο ενοίκιο και το μεγαλύτερο διαμέρισμα, που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας οικογένειας, θα κοστίζει 1.200 ευρώ τον μήνα, όπως λέει στον Guardian ο Ερρίκος Ιωσηφίδης, μέλος του συνεταιρισμού.

«Πριν από μία δεκαετία αυτό θα ήταν αδύνατο. Ακόμα και τώρα είναι σαν να βρισκόμαστε σε rollercoaster: όταν ανέβηκαν στα ύψη τα κόστη της οικοδομής λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, περάσαμε μια πραγματικά απαίσια περίοδο γιατί πιστεύαμε ότι τελικά δεν θα κάναμε τίποτα», εξομολογείται ο Ερρίκος Ιωσηφίδης.

Living in Amsterdam has become unaffordable for too many people. So these youngsters decided to start their own housing association: De Torteltuin (Dove Garden). A place where, in addition to affordable housing, they can also pursue their ideals. https://t.co/PJq4vIJ3Rt

— Tulip Expat Services (@TulipExpats) May 15, 2024

Ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για ν΄ αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες και μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, ή στις αρχές του 2026, τα μέλη της ομάδας De Torteltuin θα έχουν τη δική τους στέγη. Και μάλιστα σε ένα κτιριακό συγκρότημα φιλικό προς το περιβάλλον, με ηλιακούς συλλέκτες, κοινόχρηστους χώρους σε κάθε όροφο, δωμάτια φιλοξενίας, μία σκηνή και ένα μουσικό στούντιο στο ισόγειο.

Η περιπέτεια αυτής της ομάδας ξεπερνά τα όρια της εξασφάλισης στέγης, λέει η Λούντεν, «έχει να κάνει περισσότερο με τη δημιουργία μιας πραγματικής κοινότητας».

Για παράδειγμα, κάποια διαμερίσματα θα διατεθούν σε άτομα που έχουν τεράστιο πρόβλημα στέγης, όπως σε αιτούντες άσυλο.

Η κοινότητα De Torteltuin πιστεύει πως ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγης και μάλιστα με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η κατάθεσή του για τα απόρρητα έγγραφα

EBU: Δεν είχαμε πρόθεση να δυσφημιστεί η σημαία της ΕΕ – Η απάντηση στον Μαργαρίτη Σχοινά

Ο νικητής της Eurovision Nemo προτρέπει την Ελβετία να αναγνωρίσει το τρίτο φύλο

Keywords
Τυχαία Θέματα