Γάζα: Άγρια καταστολή για την εξέγερση στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ Παλαιστίνης – Διαδηλώσεις και στην Ευρώπη (Video)

Η σπίθα που άναψε στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με την εξέγερση χιλιάδων φοιτητών κατά της σφαγής στη Γάζα και υπέρ του αγώνα των Παλαιστίνιων, όχι μόνο δεν σβήνει από το κύμα άγριας καταστολής με πρωτοφανείς επιχειρήσεις μέσα στα ιδρύματα, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Δύσης, ειδικά με αφορμή τις χθεσινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά.

Είναι πλέον εντελώς αβέβαιο εάν αυτό που συμβαίνει και θυμίζει “μέρες Βιετνάμ” στις ΗΠΑ,

αλλά ως ένα βαθμό και “Μάη 68”, στην Ευρώπη μπορεί να σταματήσει. Και μάλιστα την ώρα που η κατακραυγή για τα εγκλήματα του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα και όχι μόνο, προκαλούν την αντίδραση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ετοιμάζεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και να κινηθεί εναντίον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου.

Πρωτομαγιά με παλαιστινιακές σημαίες

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε διάφορες χώρες του κόσμου βρέθηκε η κρίση στη Μέση Ανατολή και το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Για παράδειγμα, στο Παρίσι, πέρα από τα αιτήματα των εργατών αλλά και τη διαμαρτυρία κατά των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι, στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της Λωρίδας της Γάζας, ενώ στο Λονδίνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου για να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να εκδίδει άδειες όπλων που επιτρέπουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στο Ισραήλ και άλλοι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης μετείχαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Με φόντο τις απαγορεύσεις φιλοπαλαιστινιακών συγκεντρώσεων, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Βερολίνο, το Αμβούργο και άλλες γερμανικές πόλεις. Η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς στις διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας τους τελευταίους επτά μήνες, συχνά επικαλούμενη φόβους ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποκίνηση μίσους και αντισημιτικές δηλώσεις. Η αστυνομία δήλωσε μάλιστα ότι εργατική διαδήλωση στο Βερολίνο διακόπηκε προσωρινά λόγω των επανειλημμένων φιλοπαλαιστινιακών συνθημάτων και πανό.

Στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραδοσιακά η Πρωτομαγιά είναι ημέρα κινητοποιήσεων και εκτεταμένης καταστολής, οι αρχές προχώρησαν σε πάνω από 200 προσαγωγές. Έντονο ήταν το φιλοπαλαιστινιακό αίσθημα και στη Νότια Αφρική, η οποία έχει προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, εργαζόμενοι και διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης κατέβηκαν στους δρόμους της Βηρυτού, στον Λίβανο, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και στο Μαρόκο, αλλά και την Τυνησία. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν μια γιγαντιαία παλαιστινιακή σημαία.

Χάος στα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, χαοτική παραμένει η κατάσταση σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις χώρων πιέζοντας για εκεχειρία στη Γάζα, με τις πρυτανικές αρχές να καλούν την αστυνομία να παρέμβει. Μόνο στην Νέα Υόρκη οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει στις 300 τις τελευταίες ώρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι συλλήψεις φθάνουν τις πολλές εκατοντάδες.

Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απάντηση είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αν δηλαδή η επέμβαση της Αστυνομίας, έπειτα από το πράσινο φως των εκάστοτε αρχών των ιδρυμάτων αρκεί για να μπει τέλος στο κίνημα ή αν θα γίνουν η αρχή για μια ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση. Έπειτα από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, εκατοντάδες αστυνομικοί μπήκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εκκένωσαν το Χάμιλτον Χολ από τους καταληψίες φοιτητές.

Σύμφωνα με τα αρχεία της εφημερίδας Columbia Daily Spectator η επέμβαση της αστυνομίας έγινε ακριβώς 56 χρόνια μετά από μια αντίστοιχη επιχείρηση το 1968 όταν τότε είχαν συλληφθεί περισσότερα από 700 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ με τους αστυνομικούς τότε να εισβάλουν στο Hamilton Hall μέσα από τούνελ.

Η πρόεδρος του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, ανέφερε ότι η αστυνομία εκλήθη να επέμβει γιατί «φοιτητές και εξωτερικοί ακτιβιστές έσπασαν τις πόρτες του Hamilton Hall, κακομεταχειρίζονταν τους αξιωματικούς μας της Δημόσιας Ασφάλειας και το προσωπικό συντήρησης και προκαλούσαν ζημιές στην περιουσία». Η Σαφίκ λέει ότι η υπομονή των πανεπιστημικών αρχών εξαντλήθηκε: πρώτα ήταν οι μη εξουσιοδοτημένες καταλήψεις, μετά ο καταυλισμός, μετά ο πολύωρος διάλογος με τους φοιτητές που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Το Πανεπιστήμιο, προσθέτει, προσφέρθηκε να εξετάσει νέες προτάσεις σχετικά με τα αιτήματα, αλλά δεν βρέθηκε καμία λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επέμβαση της αστυνομίας (την οποία ευχαριστεί για τον «απίστευτο επαγγελματισμό της») ήταν μονόδρομος αργά την Τρίτη. Στη Νέα Υόρκη οι αρχές μιλούν για 282 συλλήψεις (173 στο City College και άλλες 109 στο Κολούμπια). Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια, ένας αριθμός που είχαν να δουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια από την εποχή του Βιετνάμ, δηλαδή εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν λόγω καταπάτησης του χώρου του ιδρύματος. Οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως η ACLU, καταγγέλλουν τις συλλήψεις ως «αντισυνταγματική καταστολή του λόγου και της διαμαρτυρίας», γράφει το Axios.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Η Ρωσία επελαύνει και στη Μόσχα κάνουν… έκθεση με πολεμικό υλικό που κατασχέθηκε από τη δυτική βοήθεια

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου εκδίδει ίσως και εντός της εβδομάδα το Διεθνές Δικαστήριο

Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Ένας 13χρονος υπέκυψε στα τραύματά του – «Δεν σχετίζεται με τρομοκρατία», τονίζουν οι αρχές (photo/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, Εργατική Πρωτομαγιά, Αμερική Video,mesi anatoli, ergatiki protomagia, ameriki Video