«Λουκέτο» για τρεις ημέρες στα διαγνωστικά κέντρα – Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Κλειστά είναι από χθες (8/5) τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, αντιδρώντας στα δυσθεώρητα ύψη των αυτόματων επιστροφών χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ (clawback και rebate).

Οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών μέσω των κινητοποιήσεών τους (8-10 Μαΐου) διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ένα πλαφόν στο clawback.

Συγκεκριμένα οι επαγγελματίες του κλάδου διεκδικούν όριο έως 5%, στο clawback που δίνουν, με το υπόλοιπο να το καλύπτει το κράτος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους “εδώ και δέκα χρόνια δεν

έχει γίνει απολύτως καμία κίνηση για τον περιορισμό των αυτόματων επιστροφών, με αποτέλεσμα οι εργαστηριακές ειδικότητες να μην έχουν ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς”.

Ένα ακόμα βασικό τους αίτημά είναι η συλλογική σύμβαση, ενώ ζητούν επειγόντως μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει «κόφτες» στη συνταγογράφηση προκειμένου να περιορίσει την αλόγιστη χρήση που έχει εκτοξεύσει τη δαπάνη στα ύψη, ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, αυτό το μέτρο πάει με ρυθμούς χελώνας με αποτέλεσμα να πληρώνουν όλοι το …μάρμαρο.

Σημειώνεται ότι τις κινητοποιήσεις των μικρών διαγνωστικών κέντρων στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όπως και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι.

«Επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback), η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), και προσθέτει: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια. Η κινητοποίηση καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Διαβάστε επίσης:

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα – Δεν είναι κάτι αμελητέο, δεν θα έπρεπε να το έχουμε (video)

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά σπάνια η παρενέργεια του εμβολίου της Astra Zeneca για τον κορωνοϊό»

Εγκαίνια Γεωργιάδη στη μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Keywords
Τυχαία Θέματα