ΥΓΕΙΑ: Γλυκόριζα: Οι ευεργετικές της ιδιότητες και οι παρενέργειες

Πρόκειται για ένα φυτό που οι φαρμακευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα αφού έχει βρεθεί ένας... κατάλογος φαρμάκων στην Μεσοποταμία που την περιλαμβάνει και χρονολογείται από το 1200 π.Χ.

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για τις θετικές της ιδιότητες στον οργανισμό μας αλλά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, ειδικά αν υποφέρουμε από παθολογικές ασθένειες που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ξεκινώντας από τα θετικά της, είναι χρήσιμη για να καταπολεμήσουμε διάφορες ενοχλήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος, την δυσκοιλιότητα, τον αργό
μεταβολισμό και πιο σοβαρά προβλήματα όπως το έλκος.

Επίσης είναι γνωστό πως δημιουργεί μια προστατευτική μεμβράνη στο στομάχι προστατεύοντάς το από τα φάρμακα που καταναλώνουμε.

Η κατανάλωση της γλυκόριζας κάνει καλό και στο αναπνευστικό μας σύστημα καταπραΰνει το βήχα και λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, βοηθά στην μείωση των τριγλυκεριδίων που συσσωρεύονται στο συκώτι καλυτερεύοντας την υγεία όσων υποφέρουν από ηπατικές παθήσεις.

Τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ.

Είναι χρήσιμη στα άτομα που υποφέρουν από χαμηλή πίεση και είναι επίσης ένας φυσικός ρυθμιστής οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών.

Βοηθά όσους υποφέρουν από δερματικές παθήσεις και έρπη, ενώ υπό την μορφή αφεψήματος είναι χρήσιμη ενάντια στις αϋπνίες λόγω της χαλαρωτικής της δράσης.

Η γλυκόριζα περιέχει μεταξύ άλλων β-καροτένιο, κερσετίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, C και σαλικυλικά, ουσίες δηλαδή παρεμφερείς με την ασπιρίνη, και έτσι είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο.

Μετά από αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε επίσης πως μερικές κατηγορίες ατόμων πρέπει να προσέχουν να μην υπερβάλλουν στην ποσότητα γιατί οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Πρώτα από όλα όποιος υποφέρει από χαμηλή πίεση θα πρέπει να κάνει την καταναλώνει ελάχιστα όπως και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι καθώς κινδυνεύουν με υποκαλιαιμία και υπέρταση.
Keywords
Αναζητήσεις
εργοστασιο για γλυκοριζα, γλυκοριζα τσαι
Τυχαία Θέματα