Τύμβοι και απορρίμματα μαζί στην Πομπηία [Video]

Τα νεκροταφεία της αρχαίας Πομπηίας είχαν μια μεικτή χρήση εξυπηρετώντας μια ευρεία ποικιλία σκοπών που περιλάμβανε για παράδειγμα υπηρεσία απόθεσης των απορριμμάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της διδακτορικής εργασίας της κ. Allison Emmerson, η οποία θα παρουσιάσει την εργασία της μαζί με τα ευρήματα του Πανεπιστήμιου του Cincinnati στην Πομπηία, στις 07 Ιανουαρίου 2012, στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Νέες έρευνες, νέες θεωρίες

Η έρευνα της Emmerson λαμβάνει υπόψη τις πρώτες θεωρίες για το πώς και γιατί οι τάφοι γύρω από την Πομπηία έχουν
βρεθεί στοιβαγμένοι ψηλά μαζί με αρχαίες αποθέσεις απορριμμάτων, που υπάρχουν στο εσωτερικό και στην περίμετρο των ταφικών μνημείων, και συμπεριλαμβάνουν στοιχεία όπως σφαγιασμένα και απανθρακωμένα κόκκαλα ζώων (κόκκαλα σκύλου και αλόγου), σπασμένη κεραμική και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά υλικά. Τα απορρίμματα στα νεκροταφεία έχουν βρεθεί τόσο μέσα όσο και κατά μήκος των αρχιτεκτονικών στοιχείων των τύμβων, και πιστεύεται ότι έχουν διατηρηθεί όπως υπήρχαν το 79 μ.Χ. λόγω του λεπτού, σκληρού στρώματος στάχτης και μικρών πετρωμάτων που τα είχε καλύψει από την έκρηξη του Βεζούβιου την ίδια χρονιά.

Οι ανασκαφείς του 19ου αιώνα στην Πομπηία υπέθεσαν ότι οι ανασκαμμένοι τύμβοι γέμισαν με αρχαία απόβλητα και απορρίμματα (τα οποία κάλυψαν και τις τοιχογραφίες), δύο δεκαετίες πριν την καταστροφική έκρηξη του 79 μ.Χ., με αποτέλεσμα την επιδείνωση και την οριστική εγκατάλειψή τους. Θεώρησαν, όπως και οι μεταγενέστεροι ανασκαφείς, ότι οι τύμβοι της Πομπηίας καλύφθηκαν με απορρίμματα λόγω του ισχυρού σεισμού το 62 μ.Χ. που συγκλόνισε την αρχαία πόλη, αναγκάζοντας τους κατοίκους της να εγκαταλείψουν και να αμελήσουν τους τύμβους στην τύχη τους καθώς έπρεπε να ασχοληθούν με πρακτικότερα πράγματα.

Ήταν μια θεωρία, σύμφωνα με την Emmerson, που υιοθετήθηκε τον 19ο αιώνα γιατί οι ερευνητές που δούλευαν στην Πομπηία (όπως και οι μεταγενέστεροι) θεωρούσαν αδιανόητο τα κοιμητήρια να χρησιμοποιούνται ως χώροι απόθεσης απορριμμάτων.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη των τελευταίων 15 ετών απέδειξε ότι η Πομπηία ανασυντάχθηκε μετά τον σεισμό του 62 μ.Χ., ξεκινώντας μια περίοδος αναγέννησής της αφού έγινε μια από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι το 79 μ.Χ.

Σύμφωνα με την Emmerson, «Το οποίο δημιούργησε το ερώτημα για ποιο λόγο βρέθηκαν τόσα πολλά απορρίμματα στα νεκροταφεία. Δεν εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους το 79 μ.Χ. Οι άνθρωποι δεν εγκατέλειψαν την συντήρηση των νεκροταφείων και των μνημείων τους, όπως δεν έκαναν και για τους δημόσιους χώρους».

Άκρως απρόσεκτη συλλογή απορριμμάτων

Όταν η Emmerson ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Πομπηία το 2009, ως μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, παρατήρησε την τοποθεσία των τύμβων της πόλης – δεν βρίσκονταν σε απομονωμένες περιοχές, διαχωριζόμενες με φράχτη (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά τοποθετημένες ευδιάκριτα σε χρησι
Keywords
Τυχαία Θέματα