Το θυμήθηκαν τώρα: Έρευνα του 2011 που αποδεικνύει τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου έμενε κρυφή μέχρι... τον Αύγουστο

Μια πειραματική έρευνα – η πρώτη του είδους της όταν εκπονήθηκε- επιβεβαιώνει ότι οι καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρου «μπορούν να μειώσουν δραστικά την έκθεσή τους στα τοξικά και τις καρκινογενείς ουσίες». Όπως αναφέρει ο βασικός συγγραφέας της έρευνας και τοξικολόγος στο...
Roswell Park Cancer Institute, Maciej Goniewicz, «είναι η πρώτη φορά που έχουμε πολύ ισχυρά στοιχεία ώστε να πούμε στους καπνιστές ότι η απάντηση είναι “ναι”, θα πρέπει να σκεφτείτε τη μετάβαση, γιατί πρόκειται για ένα υποκατάστατο του καπνού που θα σώσει τη ζωή σας. Είναι ασφαλέστερα». Στην έρευνα συμμετείχαν μελετητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Η έρευνα διεξήχθη το 2011, όμως τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στα μέσα Αυγούστου του 2016, γεγονός το οποίο είναι πολύ περίεργο, ενώ ειδικοί αναφέρουν όταν αν είχε δημοσιευτεί από τότε, ίσως να επηρεάζονταν οι νομοθέτες στις ΗΠΑ και στους ρυθμιστικούς κανόνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να μην ήταν τόσο αυστηροί, στο επίπεδο μάλιστα που διακυβεύεται ακόμα και η ύπαρξη της αγοράς αυτής. Σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί ερώτημα προς τους ερευνητές για ποιον λόγο άργησε τόσο η δημοσίευση της μελέτης και αναμένεται η απάντηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nicotine & Tobacco Research, και περιλάμβανε 20 Πολωνούς καπνιστές, οι οποίοι ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο Μ201 (δημοφιλές στην Πολωνία), για δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα άτμιζαν υγρά αναπλήρωσης με γεύση καπνού με νικοτίνη 11 μιλιγκραμ, και απάντησαν σε ερωτηματολόγια ενώ υπεβλήθησαν σε εξετάσεις ούρων ανά εβδομάδα.

Πατήστε πάνω για να διαβάσετε την έρευνα στο πρωτότυπο:

Οι εννέα συμμετέχοντας έκοψαν το κάπνισμα εντελώς, ενώ οι υπόλοιποι το μείωσαν δραστικά, κατά μέσο όρο από τα 16 τσιγάρα την ημέρα, στο μόλις ένα όταν τελείωσε η δεύτερη εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη νικοτίνης στους οργανισμούς τους παρέμεινε η ίδια, ενώ υπήρξε δραστική μείωση για 13 τοξικές και καρκινογενείς ουσίες, οι οποίες και καταμετρήθηκαν στους οργανισμούς τους. Για παράδειγμα η μείωση ξεκινά από το 56% για μια ουσία και έφτασε και το 84% για ορισμένους.

«Η μείωση που παρατηρήσαμε σε πολλές τοξικές ουσίες που φαίνονται στα ούρα ήταν αντίστοιχη καπνιστών που έχουν κόψει το κάπνισμα και δεν έχουν αντικαταστήσει τη συνήθειά τους με κάποιο άλλο προϊόν. Αυτή η παρατήρηση καταδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ευθύνονται για την έκθεση των οργανισμών σε αυτά τα τοξικά», σημειώνει ο Maciej Goniewicz.

Επιπλέον, στην έρευνα παρατηρήθηκαν μειώσεις στις αναφορές περί σφιξίματος στο στήθος, ενοχλήσεις στην όραση, στον βήχα, δυσκολία συγκέντρωσης, λιγότερο φλέμα, αν και στατιστικά καταγράφηκαν μόνο τα δύο πρώτα.

Συμπερασματικά οι ερευνητές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τη μελέτη τους «φαίνεται για πρώτη φορά ότι με τη μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η έκθεση στη νικοτίνη παραμένει αμετάβλητη, ενώ η έκθεση στα τοξικά και καρκινογόνα στοιχεία μειώνεται σημαντικά. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν αποτελεσματικά να μειώσουν την έκθεση στα στοιχεία αυτά, στους καπνιστές που χρησιμοποιούν πια αυτό το προϊόν».

Διαβάστε ακόμα: Νέα κλινική μελέτη. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει την βλάβη της υγείας από το κάπνισμα σε επίπεδα αντίστοιχα με την πλήρη διακοπή
Keywords
Τυχαία Θέματα