Το σενάριο για νέο μνημόνιο και η αντίδραση της κυβέρνησης

Με αιχμηρό και δεικτικό τρόπο απάντησαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στις πληροφορίες που είδαν το φως...
της δημοσιότητας μέσω του πρακτορείου Reuters.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζει διάφορα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναδιάρθρωση
του ελληνικού χρέους, με ενδεχόμενη υιοθέτηση του σεναρίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θέλει την αποπληρωμή των τόκων να μετατίθεται μέχρι το 2048.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ίδια πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο.

«Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο κείμενο που παρουσιάζει το Reuters.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Σε μία παρόμοια αναφορά του, το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που εστάλη σε Γερμανούς βουλευτές και στο οποίο τονίζεται πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποκατασταθεί με μια σειρά από μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060. Κατά το Bloomberg, στο έγγραφο περιέχονται εκτιμήσεις του ESM.

«Ανοησία ή πολιτική σκοπιμότητα»

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Και το σχόλιό τους καταλήγει: «Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους "ειδήμονες" για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν».
Keywords
Τυχαία Θέματα