Το 2014 η Ρωσία θα διοργανώσει δύο Ολυμπιάδες: τη χειμερινή και την πετρελαϊκή

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πετρελαίου - το πιο σημαντικό γεγονός στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
Η Ρωσία θα φιλοξενήσει το Συμβούλιο για δεύτερη φορά στα 80 χρόνια της ιστορίας του.

Όπως σημειώνεται στη Russia Today,
κάθε τρία χρόνια, πάνω από 5.000 ειδικοί, από 80 χώρες, συγκεντρώνονται για να ενημερωθούν γύρω από τις σύγχρονες τεχνολογίες εξόρυξης πετρελαίου και τις αντίστοιχες νέες επιχειρηματικές μεθόδους. Το 2014, στο πετρελαϊκό συνέδριο της Μόσχας δεν θα είναι λιγότεροι: μόνο σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κυβερνήσεων αναμένονται τουλάχιστον 100 άτομα. Η Ρωσία διεκδίκησε και απέκτησε το δικαίωμα να διοργανώσει αυτή τη διεθνούς σημασίας εκδήλωση από δύο χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου Renato Bertani εξήγησε την επιλογή αυτή:

Η Ρωσία διαδραματίζει ένα σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια ενέργεια, τόσο ως προς το επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και ως προς τα διαπιστωμένα αποθέματα. Και, το πετρέλαιο μαζί με το φυσικό αέριο θα παραμείνουν οι κύριες πηγές ενέργειας για τα επόμενα 50 χρόνια. Το συνολικό τους μερίδιο στο σύνολο των ενεργειακών πηγών θα είναι της τάξης του 60-70 τοις εκατό. Επί του παρόντος, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα εξής ζητήματα: ναι, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι, φυσικά, κερδοφόρες. Την ίδια όμως στιγμή πρέπει και είναι υπεύθυνες για το περιβάλλον, για τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών σχέσεων των εξαγωγέων με τους εισαγωγείς. Και είναι πολύ επίκαιρο το αίτημα για τη διαφάνεια της διαμόρφωσης των τιμών.

Σύμφωνα με τον Ρενάτο Μπερτάνι, ο καιρός του φθηνού πετρελαίου έχει πια παρέλθει:

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την τιμή του πετρελαίου. Θα έλεγα μόνο ότι θα διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα: η εποχή του φθηνού πετρελαίου έχει τελειώσει. Δεν θα κάνω πρόγνωση του ακριβούς επιπέδου των τιμών για τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά ότι δεν θα είναι φθηνό - αυτό είναι σίγουρο.

Εκτός των επιχειρηματικών συζητήσεων, τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο περιμένει ένα μεγαλειώδες πολιτιστικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Κόρνιεφ, της εθνικής επιτροπής της Ρωσίας για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πετρελαίου:

Θα έχουμε μια υπέροχη τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου, θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα δείγματα της ρωσικής σκηνικής τέχνης και, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, η οποία ονομάζεται σε διάφορες χώρες με ποικίλους τρόπους: στην Ισπανία ονομάζεται «ισπανική νύχτα» στο Κατάρ - «αραβική νύχτα» . Και θέλουμε να οργανώσουμε και «μοσχοβίτικα βραδυνά» .

Το 1ο Παγκόσμιο Συμβούλιο Πετρελαίου συγκλήθηκε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου πριν από ακριβώς 80 χρόνια - το 1933. Η Σοβιετική Ένωση απέστειλε για πρώτη φορά αντιπροσωπεία το 1955. Το κύριο σύνθημα που καταγράφεται στο καταστατικό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Πετρελαίου αφορά την ορθολογική χρήση όλων των πόρων για την ισόρροπη κατανομή των αγαθών στο σύνολο της ανθρωπότητας.

Greek Finance Forum
Keywords
Τυχαία Θέματα