Τη Δευτέρα οι Θεσμοί στην Αθήνα- Στο «μικροσκόπιο» ο προϋπολογισμός

Το έδαφος για τους επικεφαλής των θεσμών που θα βρεθούν στην Αθήνα από την ερχόμενη Δευτέρα θα προετοιμάσουν τα τεχνικά κλιμάκια, που πιάνουν δουλειά από σήμερα...

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η πορεία του προϋπολογισμού με έμφαση το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και η πορεία των εσόδων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε αυτή τη φάση τα τεχνικά κλιμάκια θα καταγράψουν την πορεία των προαπαιτούμενων και των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν. Σημειώνεται ότι η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει
95 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν την εφαρμογή ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, όπου και θα παραμείνουν για πέντε ημέρες ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου και θα επιστρέψουν για τη δεύτερη αποστολή τους περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών θα μπει εκτός από το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και και ποιο μέρος του μπορεί να διανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα και βαρύνουσας σημασίας είναι η η πορεία των εσόδων, που μπορεί να απειλήσει το πλεόνασμα του 2017.

Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν να ενημερωθούν και για το περιεχόμενο της σύμβασης για τα F-16, προκειμένου να φανεί ποια θα είναι η δημοσιονομική επίπτωση αυτής της δαπάνης στα επόμενα χρόνια και πώς θα καλυφθεί.

Για τους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει το στόχο για 1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει τα επόμενα έτη. Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους.

Η κυβέρνηση κινείται ήδη σε ρυθμούς αξιολόγησης, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετείχαν η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , Τάσος Πετρόπουλος, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα