Θετικές οι εκτιμήσεις για την καλλιέργεια βάμβακος η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία πριν τη συγκομιδή

Σε μια καλή χρονιά εξελίσσεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η καλλιέργεια βάμβακος. Σε αυτό, εκτός από την ελεγχόμενη κατάσταση μέχρι στιγμής του πράσινου σκουληκιού, συντελούν και οι φετινές ...
καιρικές συνθήκες (απουσία καύσωνα) με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αναφέρουν ότι οι αποδόσεις θα είναι αυξημένες. Ωστόσο παραγωγοί με τους οποίους μιλήσαμε αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν φέτος οι εκκοκκιστές κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά
με την συνέχεια της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια. Για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στη Λάρισα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο βαμβακοπαραγωγός κ. Χρήστος Σουλιώτης. Σύμφωνα με τον ίδιο η καλλιέργεια φέτος είναι μειωμένη και αυτό οφείλεται στις περσινές χαμηλές τιμές.

Λάρισα

Φέτος – σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη – το κόστος της καλλιέργειας έχει αυξηθεί και σε αυτό έχει συντελέσει κατά πολύ η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. «Όσοι πάντως καλλιέργησαν και φέτος, θα πρέπει να πούμε ότι ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα από τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες βοήθησαν στην καρπόδεση».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις προσβολές από το πράσινο σκουλήκι ο Λαρισαίος παραγωγός μας έκανε γνωστό ότι φέτος έγιναν δύο ψεκασμοί και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Όλα δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για την παραγωγή», συμπληρώνει ο κ. Σουλιώτης. Σημειώνει επίσης ότι ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια θα έχουν οι τιμές που θα δώσουν οι εκκοκκιστές φέτος. Τόσο ο κ. Σουλιώτης όσο και παραγωγοί από την υπόλοιπη χώρα με τους οποίους μιλήσαμε μας επισήμαναν ότι οι μεταποιητές θα πρέπει ειδικά φέτος να δουν το θέμα πολύ σοβαρά διότι η μείωση των στρεμμάτων του χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Τρίκαλα

Για την εξέλιξη της καλλιέργειας στην περιοχή των Τρικάλων μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η καλλιέργεια στην περιοχή αναπτύσσεται πολύ καλά και φαίνεται και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με το πράσινο σκουλήκι. Φέτος η ΕΑΣ Τρικάλων εκτός από το εκκοκκιστήριο στο Μεγαλοχώρι έχει νοικιάσει και αυτό στα Σερβωτά. Και τα δύο εκκοκκιστήρια αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή αρχίσουν και οι πρώτες συγκομιδές».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές τιμές ο κ. Λιούτας μας ανέφερε: Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε τι θα γίνει και που θα κυμανθούν τελικά. Ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά πάντα δεδομένα και με βάση τις διεθνείς τιμές σήμερα η τιμή εκκίνησης αναμένεται υψηλότερα από το 2012 που ξεκίνησε από τα 40 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώ ότι φέτος θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε και από τα 50 λεπτά/κιλό. Να σημειώσουμε επίσης ότι φέτος αναμένουμε αυξημένες αποδόσεις αλλά και ποιοτικά πολύ καλό προϊόν».

Καρδίτσα

Για μια καλή χρονιά χωρίς προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο άνθρωποι της ΕΑΣ Καρδίτσας. Να σημειωθεί ότι σε ανάλογο ρεπορτάζ μας πριν από ένα μήνα αυτή ήταν η εικόνα που μας είχε δώσει και ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Βασίλης Γιαννάκος ο οποίος τόνιζε: «Ευελπιστούμε ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχουμε αποτελέσματα που δεν είχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Αν αυτή η καλή χρονιά συνδυαστεί και με καλή τιμή τότε θα μιλάμε για μια άριστη χρονιά».

Σέρρες

Για μια πολύ καλή χρονιά η οποία εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Γιώργος Καρτάλης, παραγωγός από την Αλιστράτη Σερρών. «Τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος δεν έχουμε ιδιαίτερες προσβολές από το πράσινο σκουλήκι. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει και οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σερρών οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (4-5 ημέρες) επισκέπτονται τα χωράφια μας και ελέγχουν τις καλλιέργειές μας. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει να δούμε και το θέμα των τιμών μαζί με τους εκκοκκιστές. Θα πρέπει να βάλλουν και αυτοί λίγο νερό στο κρασί τους ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε βαμβάκι και τα επόμενα χρόνια.

agrotypos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα