Θα γελάσει κάθε πικραμένος- Έρχεται έλεγχος για 50 έργα!

Θα γελάσει κάθε πικραμένος τους επόμενους μήνες καθώς έρχονται και στην Κρήτη οι επιθεωρητές ποιοτικού ελέγχου των έργων από το υπουργείο Ανάπτυξης! Στο στόχαστρο του ΕΣΠΕΛ είναι περισσότερα από 50 έργα στην Κρήτη τα οποία... χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά προγράμματα και αναμένεται να περάσουν ‘από κόσκινο’ το επόμενο διάστημα.

Το CRETALIVE αποκαλύπτει τη λίστα με τα έργα
που έχουν επιλεγεί…τυχαία για να περάσουν από τον έλεγχο του ΕΣΠΕΛ που θα κάνει και την τελική έκθεση στον υπουργό. Το πόσο τυχαία είναι βέβαια μένει να φανεί καθώς εκεί περιλαμβάνονται έργα τα οποία είναι…ύποπτα (όπως ορισμένοι βιολογικοί καθαρισμοί δήμων) ή έργα που μπήκαν εκ των υστέρων στο πρόγραμμα και ενώ είχαν ολοκληρωθεί- με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση μιας ανάπλασης πλατείας και πεζοδρόμων σε περιοχή νοτιοανατολικά των Χανίων.

Βέβαια η πιο ‘καραμπινάτη’ και μάλλον καθόλου τυχαία υπόθεση που θα ελεγχθεί το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΣΠΕΛ είναι ο δρόμος Καρτερός- Επισκοπή, η πιο σκανδαλώδης περίπτωση έργου το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη! Πρόκειται για ένα δρόμο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να διαπλατυνθεί και να γίνει πιο σύγχρονος και κατέληξε να είναι σήμερα ανολοκλήρωτος και…χωράφι! Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι κάτοικοι της περιοχής σκοπεύουν να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν…

Θυμίζουμε ότι ο εξειδικευµένος σύµβουλος ποιοτικού ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) καθιερώθηκε από το ΥΠΕΘΟ στα πλαίσια των δράσεων πρώτη φορά για το έτος ποιότητας 1998. Αντικείµενο του ΕΣΠΕΛ είναι ο δειγµατοληπτικός έλεγχος της ποιότητας των Δηµοσίων έργων που εκτελούνται από πιστώσεις του Β’ και Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στην ουσία έγινε αυτό υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,δηλ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε ξένη εταιρεία διεθνούς κύρους (ISMES, στα ελληνικά ΕΣΠΕΛ: σύμβουλος ποιοτικού ελέγχου έργων) τον δειγματοληπτικό έλεγχο των δημοσίων έργων που γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Οπως ήταν προβλεπτό, ο ΕΣΠΕΛ διαπίστωσε μια τελείως θλιβερή και απαράδεκτη κατάσταση και σε ό,τι αφορά την κατασκευή των έργων και σε ό,τι αφορά τον τρόπο ελέγχου τους από τις κρατικές επιβλέπουσες αρχές Ως πρώτος ΕΣΠΕΛ αναδείχθηκε η Ιταλική εταιρεία ISMES. Σήμερα είναι η εταιρεία EPTISA. Ο ΕΣΠΕΛ δεν ασκεί προληπτικό έλεγχο ποιότητας. Οι έλεγχοι του ΕΣΠΕΛ έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα.

cretalive.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα