Τα ευχάριστα νέα για τον Μαρινόπουλο - Θέμα χρόνου η συμφωνία

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση...
της συμφωνίας διάσωσης του Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και όλα δείχνουν πως η ανακοίνωση του deal που θα αποτρέψει ένα «κανόνι-μεγατόνων» είναι θέμα χρόνου.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συμφωνία διάσωσης του Μαρινόπουλου. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις
που διεξάγουν οι πιστώτριες τράπεζες με τον Σκλαβενίτη, ο οποίος παραμένει το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη του δικτύου της άλλοτε πανίσχυρης αλυσίδας. Αρωγός στην προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», θέλει να σταθεί και η Fairfax του Καναδού μεγαλοεπενδυτή, Prem Watsa, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Σκλαβενίτη, εξετάζοντας τους τρόπους που μπορεί να εμπλακεί στο σχέδιο εξυγίανσης.

Τη συμμετοχή δεύτερου επενδυτή, με το κύρος και τη ρευστότητα του κ. Watsa που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά (όπως Eurobank, Grivalia, Praktiker), επικροτεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο συμμετέχει ενεργά με κορυφαία στελέχη του στις διαβουλεύσεις. Η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό είναι μεγάλη, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Επιπλέον, όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο επιδεινώνονται τα προβλήματα ρευστότητας στον Μαρινόπουλο, ο οποίος δεν έχει τα χρήματα για να προμηθευτεί προϊόντα και να πληρώσει τους εργαζόμενούς τους, με αποτέλεσμα να χάνει διαρκώς πελάτες και μερίδια αγοράς.

Η «μάχη» για την αποτροπή μαζικών εξώσεων…

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο κίνδυνος να προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων σε μαζικές εξώσεις, υπονομεύοντας στην πράξη κάθε προσπάθεια εξυγίανσης. Ήδη, ιδιοκτήτης ακινήτου που στεγάζεται κατάστημα του Μαρινόπουλου στα Γιαννιτσά φέρεται να έκανε πράξη την απειλή του. Υπολογίζεται πως ένα σημαντικός αριθμός, όχι όμως η πλειονότητα, από τους περίπου 300 με 400 ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου έχουν ήδη στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για έξωση, τις οποίες μπορούν να εκτελέσουν ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την προσωρινή διαταγή προστασίας που εξασφάλισε η εταιρεία την 1η Ιουλίου.

Ο φόβος των εξώσεων και της μαζικής φυγής ήταν, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο βασικός λόγος που οδήγησε στελέχη του Μαρινόπουλου να σπεύσουν άρον άρον να συναντηθούν με την ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των εκμισθωτών και να παράσχουν διαβεβαιώσεις για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Η οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου το συντομότερο δυνατόν κρίνεται επιτακτική και για έναν άλλο λόγο: οι προμηθευτές χρειάζεται να μάθουν τις λεπτομέρειες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συναίνεση τουλάχιστον του 60% από αυτούς, που είναι το ελάχιστο ποσοστό που χρειάζεται η εταιρεία προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα, και να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα