Τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στα παιδιά

Η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική μόλυνση...
κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή το έμβρυο παίρνει ταχύτερα βάρος, είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει το σωματικό βάρος γέννησης.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension βρήκε ότι τα έμβρυα που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης στην παιδική ηλικία.

Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τα αιωρούμενα σωματίδια με την υπέρταση σε παιδιά και ενήλικες. Ένα σημαντικό μέρος των αιωρούμενων
σωματιδίων ή PM (Particulate Μatter) εκλύεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και το κάψιμο των ξύλων ενώ άλλα παραδείγματα είναι η αφρικανική σκόνη, η γύρη των φυτών και τα σωματίδια που προκύπτουν από τις τριβές των ελαστικών των αυτοκινήτων. Τα μικρότερα από αυτά, καταφέρνουν να εισχωρούν στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου και να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τα αιωρούμενα σωματίδια σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτά που είναι αεροδυναμικής διαμέτρου μεταξύ 2,5 μm και 10 μm, και τα ονομάζουν PM10 ή χονδρόκοκκα (coarse particles) και αυτά που είναι αεροδυναμικής διαμέτρου μικρότερης από 2,5 μm, τα PM2,5 ή λεπτόκοκκα (fine particles). Όσο πιο μικρή η αεροδυναμική διάμετρος τόσο πιο πολύ παραμένουν στον αέρα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.293 μητέρες και τα παιδιά τους που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Boston Birth Cohort. Τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ τριών και εννέα ετών. Επίσης, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν το σωματικό βάρος γέννησης και το μητρικό κάπνισμα.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ως έμβρυα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία, συγκριτικά με εκείνα που είχαν εκτεθεί σε ελάχιστη ρύπανση.

“Η μελέτη μας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η εισπνοή μολυσμένου αέρα έχει αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων κατά την παιδική ηλικία. Η υπέρταση στην παιδική ηλικία συχνά συντελεί και σε υπέρταση στην ενήλικη ζωή, η οποία είναι κυρία αιτία καρδιαγγειακής νόσησης», ανέφερε ο Noel T. Mueller, επίκουρος καθηγητής eπιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και ένα από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Mueller πρόσθεσε: “Τα αποτελέσματα επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης των PM2.5 στο περιβάλλον. Διότι όχι μόνο η έκθεση σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου σε όσους εκτίθενται άμεσα, αλλά επειδή περνά τον φραγμό του πλακούντα επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής υπέρτασης”.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα