Συνάντηση του Ε. Βενιζέλου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη για τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ επί του πεδίου και επί χάρτου, αναφορικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ενημέρωσε το μεσημέρι τον...πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,
ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της διαρκούς επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για το ίδιο θέμα.

Αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων και τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων με όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν αλλάζει το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής. Η χώρα μας έχει θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, ενώ η φρεγάτα "Λήμνος" επιχειρεί υπό τις εντολές του Ιταλού τακτικού διοικητή, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλλει το εμπάργκο όπλων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα επιχειρεί μεταξύ νοτίου Ιταλίας και βορείου Λιβύης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στην επίτευξη πολιτικής, οριστικής, βιώσιμης λύσης στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι επανέλαβε την έκκληση του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας "να μην πέσουν Άραβες από ελληνικά όπλα". Με διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος ,πρόσθεσε, ότι η συμμετοχή της χώρας μας είναι επικουρική.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε "να μην έχουμε εκ των επιχειρήσεων επιρροές στο θέμα της ΑΟΖ και δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία αύριο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε". Εκτίμησε δε ότι "η επόμενη ημέρα της κρίσης, δεν θα είναι και μακριά απ’ ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις εις το μέτωπο".

"Τα θέματα της άμυνας πάνε καλά", συμπλήρωσε, "διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σε διπλωματικό επίπεδο".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Βενιζέλος αφού διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κάνει σχόλιο σε αποσπασματικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδωσε έμμεση απάντηση, τονίζοντας ότι οι επιλογές της χώρας μας όσον αφορά στη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στη Λιβύη "διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα και τις αρμοδιότητες που έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο".

Παρατήρησε δε ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης στην οποία διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, τελεί υπό τη διοίκηση της Συμμαχίας υπό Αμερικανό, Καναδό και Ιταλό διοικητές.

Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "ο κ. Ερντογάν κάνει την πολιτική του. Πιστεύω ότι και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει τη δική της, τη στιγμή που πρέπει".

Σε ερώτηση εάν θα διατεθεί στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη η βάση της Καλαμάτας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξετάζει τα αιτήματα που υποβάλλονται από φίλες και σύμμαχες χώρες με κριτήρια το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η μη ενεργοποίησ
Keywords
Τυχαία Θέματα