Σύγχρονο ταξίδι στην αρχαία Πριήνη, από τον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Την επίσημη προβολή της νέας παραγωγής εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όσοι βρέθηκαν χθες... στη «Θόλο» του «Ελληνικού Κόσμου» και η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 14 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

«Σε μία εποχή που οι οικονομικές συγκυρίες δεν ευνοούν κανένα τομέα της κοινωνίας και πόσο μάλλον τον πολιτισμό, που είναι απαραίτητος για την εξέλιξη και την προαγωγή του πνεύματος του ανθρώπου, ο ‘Ελληνικός Κόσμος’ προσπαθεί με πρωτοποριακές
εκθέσεις, παραγωγές εικονικής πραγματικότητας, αλλά και ξένες παραγωγές, να συνεχίσει το έργο του και να οραματίζεται το μέλλον προσφέροντας τροφή για σκέψη στο κοινό μας, μικρούς και μεγάλους», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, ζωντανεύει ξανά, στη νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», ενώ πρόκειται για την εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας, η οποία παρουσιάζει ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής. Δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες και ναοί αποτελούν τους σταθμούς της περιήγησης, ενώ ο θεατής θα διακρίνει τη ρυμοτομία της πόλης, η οποία σχεδιάστηκε με βάση το γνωστό ιπποδάμειο σύστημα και έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρει ο Αριστοτέλης, για την ιδανική πόλη των πέντε χιλιάδων κατοίκων.

Η διαδραστική περιήγηση στην Πριήνη του δεύτερου μισού του 2ου αι. π.Χ. -εποχή της ακμής της πόλης-, προσφέρει μια εποπτική εικόνα σε ένα πλήρες και ομοιογενές οικιστικό σύνολο: Tο Eκκλησιαστήριο της πόλης είναι ένα από τα διασημότερα δείγματα του συγκεκριμένου κτηριακού τύπου, ενώ ο ναός της Aθηνάς Πολιάδος θεωρείται μνημείο-κλειδί στην εξέλιξη και μετρολογική τυποποίηση της μικρασιατικής αρχιτεκτονικής. Ο ναός, έργο του Πυθέου, ακόμη και τριακόσια χρόνια αργότερα αναφέρεται ως ισάξιος του Παρθενώνα.

Στην εικονική περιήγηση, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει, εκτός από τις κατοικίες, την Αγορά με τις στοές της, το Εκκλησιαστήριο, το Πρυτανείο, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος με το ναό και το βωμό του, το ιερό του Διός, αλλά και τα υπόλοιπα ιερά. Το Θέατρο και τα Γυμνάσια θα κλείσουν τη διαδρομή του, σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα μικρασιατική πόλη.

Η παραγωγή αυτή προβάλλεται μονοσκοπικά ή στερεοσκοπικά, αξιοποιώντας το σύνολο της ημισφαιρικής επιφάνειας της «Θόλου» και δίνοντας την αίσθηση της εμβύθισης στο εικονικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ρεαλιστική απεικόνιση της βλάστησης, η οποία μεταβάλλεται με βάση τις αντίστοιχες εναλλαγές της φοράς και της έντασης του αέρα στον χώρο, ενώ το περιβάλλον εμπλουτίζεται με αυτόνομους χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης που περιηγούνται στην αρχαία πόλη της Πριήνης.

Λίγα λόγια για την αρχαία πόλη της Πριήνης

Η πόλη που παρουσιάζεται, χτίστηκε το 370 π.Χ. Ωστόσο, οι αναφορές στις
Keywords
Τυχαία Θέματα