Στη Μόσχα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για τα νησιά Σενκάκου

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έφτασε χθες στην Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει την... πρώτη επίσκεψη στην Ρωσία ενός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιαπωνίας εδώ και 10 χρόνια και θα θίξει κυρίως το ζήτημα των διαφιλονικούμενων νήσων Σενκάκου που διεκδικεί η Ιαπωνία.

Το αεροσκάφος του Σίνζο Άμπε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας Βνούκοβο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας χθες,
παραμονή της συνάντησης που θα έχει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αυτής θέλω να δημιουργήσω προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης, θέλω να συμφωνήσουμε για την επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης", δήλωσε ο Άμπε στο Ιτάρ-Τας προτού αναχωρήσει για την Μόσχα, αναφερόμενος στα νησιά Σενκάκου.

Η κυριότητα των Σενκάκου προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση προσάρτησε τα τέσσερα νησιά στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η διένεξη αυτή εμποδίζει έκτοτε την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Σίνζο Άμπε σημείωσε πως ελπίζει ότι η επίσκεψή του, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει ως την Τρίτη, θα δώσει "μια νέα ώθηση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων".

Οι προοπτικές της ανάπτυξης εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και αυτές στον τομέα της ενέργειας θα αποτελέσουν "ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών" με τον πρόεδρο Πούτιν, σημείωσε επίσης ο Άμπε.

Κατά την συνάντηση αυτή "θα θιγούν όλες οι πτυχές των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και οι προοπτικές τους για ανάπτυξη", ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα