Ψάρεμα στη Λήμνο: anti-stress και αλλαγή παραστάσεων

Όσοι ήδη ασχολούνται με το ψάρεμα σίγουρα γνωρίζουν ότι η Λήμνος αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψαρότοπους της Ελλάδας...

Αληθινή ξεκούραση σημαίνει να βρεθείς σ’ έναν τόπο που να μην μοιάζει μ’ αυτό που βλέπεις κάθε μέρα. Να ασχοληθείς με κάτι καινούριο ή με κάτι που αγαπάς πολύ. Η Λήμνος κρύβει ένα παράλληλο σύμπαν για την ύπαρξη του οποίου γνωρίζουν όσοι ψαρεύουν. Θα μπείτε σ’ έναν κόσμο διαφορετικό. Το μυαλό θα καθαρίσει.
Οι σκέψεις θα μπουν σε μια διαφορετική σειρά.

Από τη Λήμνο, σίγουρα, γυρίζει κανείς μ’ ένα κουβά ψάρια και ένα σακί αληθινές ιστορίες.
Η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται στους επαγγελματίες μόνο αλλά και σ’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Τολμήστε. Δεν θα το μετανιώσετε!

Πεντακάθαρες παραλίες με εύκολη πρόσβαση, μακριά από «πολιτισμικές παρεμβάσεις», ποικιλία βυθών, αφθονία και ποικιλία ψαριών σε σύγκριση με άλλες περιοχές θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη πραγματικότητα -την κρυφή πλευρά της Λήμνου. Οι ψαρότοποι της Λήμνου είναι ιδανική για τους ερασιτέχνες.

Ελπίζω οι δεινοί ψαράδες να μην ενοχληθούν με την αποκάλυψη κάποιων μυστικών σημείων τους.

Διαπόρι: Φυσικό, απάνεμο λιμάνι. Τα νερά του βαθαίνουν μόλις στα 2-3 μ. από την παραλία. Ένας κλειστός σχετικά και βαθύς κόλπος στα νότια του νησιού. Ο μόλος μαζεύει αρκετούς ερασιτέχνες ψαράδες. Εδώ δεν θα νιώθετε μόνοι και άπειροι σε περίπτωση που είναι η πρώτη σας φορά. Η κατάλληλη ώρα για μεγάλα Γοφάρια και Λαυράκια είναι από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. περίπου. Εξοπλιστείτε με δόλωμα Σαρδέλα σε πολυάγκιστο, μικρό περαστό βαρίδιο και ρίψεις κοντινές.

Φακός – Αγία Ευθυμία: Αριστερά από το Διαπόρι με κατεύθυνση νότια προς το φυλάκιο του Φακού οι ψαροντουφεκάδες πρέπει να ακολουθήσουν τον χωματόδρομο. Συνεχίστε σε έναν καινούριο δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα και καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Ευθυμίας. Στο αριστερό κόλπο οι ψαράδες λένε πως ‘οι Σαργοί κάνουν πάρτι’. Προσοχή γιατί εδώ ο βυθός έχει αρκετά σκαλώματα. Ο δεξιός κόλπος με ομαλό βυθό θα σας υποδεχτεί με άφθονα Γοφάρια και Λαυράκια.

Κέρος: Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στα ανατολικά του χωριού Καλλιόπη. Θεωρείται εξαιρετική περιοχή για τους λάτρεις του σέρφινγκ, αφού το πιάνει ο βοριάς. Στο τέλος της παραλίας, αριστερά, υπάρχει ένα πευκοδάσος, όπου μπορείτε να κάνετε ελεύθερα κάμπινγκ, με σκηνές ή τροχόσπιτα. Αριστερά από το διάσημο εκκλησάκι του Αγίου Χαράλαμπου -θαυματουργού και αγαπημένου των κατοίκων της Πλάκας- μπορείτε να ψαρέψετε τις βραδινές ώρες εξοπλίζοντας με αρκετή υπομονή και δόλωμα Φαραώ για να πιάσετε δίκιλους Σηκιούς.

Γομάτι: Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Μια από τις πιο ήρεμες και απάτητες παραλίες του νησιού. Εδώ, από τις 4 μ.μ. έως όσο αντέχει κανείς, με δόλωμα μάνα και μακρινές ρίψεις προσπαθήστε να πιάσετε Μουρμούρες. Πριν ξεκινήσετε το ψάρεμα μην ξεχνάτε ότι εκτός από υπομονή θα χρειαστείτε δυνάμεις και ενέργεια. Γι’ αυτό, κάντε μια στάση στις Σαρδές για κουνέλι ή «πετ’νό με τα φλωμάρια» στου Μαντέλλα. Εκεί θα βρείτε πολλούς ‘συνάδελφους’ να ‘προετοιμάζονται’ αντίστοιχα. Σε περίπτωση που καταλήξετε εδώ μετά από επιτυχείς βολές στο ψάρεμα, κεράστε, για καλή τύχη, μια καβουρμά ομελέτα με κόκκινο κρασί και αυτούδια με τριμμένο πετιμέζι την παρέα σας.

Στο λιμάνι του Μούδρου σας περιμένουν καλαμάρια. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά εάν καταφέρετε θα μείνετε άκρως ικανοποιημένοι καθώς οι ντόπιοι ψαράδες ισχυρίζονται ότι τα καλαμάρια του Μούδρου είναι από μισόκιλο και άνω.

Πλατύ – Αγία Παρασκευή: Όταν βρεθείτε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής κοιτάξτε από ψηλά και θα δείτε έναν άλλο μικρό κόλπο. Είστε στο Στβι. Μπορείτε να ψαρέψετε στον κόλπο ή να πάτε δεξιά για να ψαρέψετε στη μύτη, καθώς και στο μήκος της δεξιάς πλευράς του κόλπου. Το σημείο αυτό οι ψαράδες το ονομάζουν «τρεις ψαρότοποι σε μια συσκευασία». Διαλέξτε σημείο ανάλογα με τον καιρό. Στο Πλατύ μπορείτε να κάνετε μια στάση για ξεκούραση στο ταβερνάκι του Μάκη. Ξεχαστείτε και χαλαρώστε με τσίπουρο και χταπόδι λιαστό.

Παπιά: Όταν φτάσετε στην Παπιά θα δείτε ένα μικρό κολπάκι. Στα δεξιά υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι. Προσπεράστε το για να βγείτε στην δεξιά μύτη. Εάν αντέχετε να σκαρφαλώσετε λιγάκι για να φτάσετε στην αριστερή μύτη του κόλπου θα ανταμειφθείτε περισσότερο. Σίγουρα, αυτό είναι το σημείο των ψαράδων που πρέπει να δείτε πριν φύγετε από τη Λήμνο.

Εάν η ψαριά δεν πάει καλά μην στεναχωρηθείτε. Είναι και θέμα τύχης. Η απογοήτευσή σας θα σβηστεί αστραπιαία στην «Γλαροπούλα» στην Κούταλη με αχνιστά όστρακα ημέρας.

Το τέλος της ψαρεμαπεριπέτειάς σας μπορείτε να περάσετε στη «Μάρθα», στη Νέα Κούταλη και να διηγηθείτε τις ιστορίες σας απολαμβάνοντας μια αστακομακαρονάδα σπέσιαλ.

Ως γνωστόν, όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα λένε αλήθειες και μόνο αλήθειες. Σας εύχομαι να γυρίσετε μ’ ένα κουβά ψάρια και ένα σακί αληθινές ιστορίες.
Από την Μαρίνα Σκουρώβα/fermor.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα