Πού θα πάτε να καταμετρήσετε τα ένσημά σας πριν βγείτε στη σύνταξη

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος επισπεύδει και τις διαδικασίες απονομής...
συντάξεων. Ρόλο- κλειδί διαδραματίζουν τα κέντρα ανακεφαλαίωσης, όπου μπορεί ο ασφαλισμένος δύο χρόνια πριν από την αίτηση να ζητήσει την καταμέτρηση των ενσήμων. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν 48 κέντρα, ενώ πρόκειται να δημιουργηθούν 12 ακόμα. Τέλος στις καθυστερήσεις θα βάλει και η ηλεκτρονική
αίτηση, καθώς ήδη από την 1η Ιουνίου, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ υποβάλουν υποχρεωτικά μέσω υπολογιστή την αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ με έναν κλειδάριθμο θα «παρακολουθούν» την πορεία της αίτησής τους. Πρόκειται για ρύθμιση που έως τώρα ήταν προαιρετική, αλλά πλέον γίνεται υποχρεωτική, ώστε να μειωθούν οι ατελείωτες ουρές στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να εγγραφούν στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πιστοποίησης της ιστοσελίδας του ΙΚΑ (www.ika.gr) και με τον κλειδάριθμο που έχουν για την εφορία θα βλέπουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ η διοίκηση βάζει και στόχους για την απόδοση των υπαλλήλων. Για παράδειγμα θα πρέπει να απονέμουν τουλάχιστον τέσσερις συντάξεις την ημέρα, ενώ προβλέπεται πως ο μέσος χρόνος για κάθε υπόθεση είναι τα 30 λεπτά, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ΙΚΑ και έως 90 λεπτά στη διαδοχική ασφάλιση.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο, αναφέρονται τα εξής:

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων ανακεφαλαίωσης του χρόνου συμμετοχής (διαδοχική).

Δεν θα εκκρεμούν περιπτώσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης με αιτιολογία την εκκρεμότητα της ανακεφαλαίωσης του χρόνου ασφάλισης. Η υπηρεσία θα αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί.

Οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

Πηγή
Keywords
Αναζητήσεις
pou tha do ta ensima
Τυχαία Θέματα