Πώς να τρέξεις 5 χιλιόμετρα χωρίς καμία προπόνηση

Είναι οι φίλες σου που σε προτρέπουν κάθε τόσο να τις ακολουθήσεις στο καθιερωμένο τρέξιμο της εβδομάδας, εκείνο των 5 χιλιομέτρων, είσαι...
κι εσύ που πάντα βαριέσαι αφόρητα και έχεις εύκαιρη μια δικαιολογία παντός καιρού, όπως ας πούμε ότι δεν έχεις προπονηθεί αρκετά.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, αυτό το τελευταίο να το πιστεύεις και πράγματι να νομίζεις ότι για να τρέξεις 5 χιλιόμετρα θα πρέπει να κάνεις προπόνηση ημερών. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνεις πρώτο απ'
όλα, είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου για ένα γρήγορο πλην σημαντικό τσεκ απ, ώστε να ξέρεις σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σου. Έπειτα, πρέπει να καταλάβεις ότι το ζητούμενο δεν είναι να ζορίσεις τον εαυτό σου μέχρι εκεί που δεν αντέχεις, αλλά να περάσεις καλά με τις φίλες σου και φυσικά να ξεσκουριάσεις και να γυμναστείς, αλλά όσο αντέχεις.

Για περισσότερη άνεση, ακολούθησε τα 6 βήματα παρακάτω και θα δεις ότι το τρέξιμο τελικά δεν είναι τόσο άσχημη υπόθεση.

Πριν:

1) Μην δοκιμάσεις την προπόνηση της τελευταίας στιγμής

Η προετοιμασία της τελευταίας στιγμής απλώς δημιουργεί επιπρόσθετη κόπωση, η οποία επί της ουσίας το μόνο που θα κάνει είναι να σε επιβαρύνει την ημέρα του τρεξίματος.

2) Προετοίμασε τον εξοπλισμό σου και ό,τι άλλο χρειάζεσαι

Χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο που έχεις όταν δεν προετοιμάζεσαι, ώστε να βρεις και να μαζέψεις όλα όσα θα χρειαστείς την ημέρα του τρεξίματος.

3) Κοιμήσου καλά το προηγούμενο βράδυ, βρες ενέργεια σ' ένα καλό πρωινό την ίδια μέρα

Ο καλός ύπνος το βράδυ και το γεμάτο ενέργεια πρωινό πριν το τρέξιμο θα σου έχουν εξασφαλίσει την ετοιμότητα που χρειάζεσαι πριν πάρεις τη θέση σου στη γραμμή έναρξης.

Στη διάρκεια:

4) Μην εστιάζεις στο ρολόι

Εφόσον δεν έχεις κάνει κάποια ιδιαίτερη προπόνηση, ο στόχος σου πρέπει να είναι ρεαλιστικός, που σημαίνει να περάσεις καλά. Οι χρόνοι ας σε απασχολήσουν την επόμενη φορά.

5) Ξεκίνα πιο αργά απ' όσο νομίζεις ότι πρέπει και προσπάθησε να δώσεις μια προσέγγιση μεταξύ τρεξίματος και περπατήματος, κάτι σαν τζόκινγκ.

Έτσι, θα κρατήσεις ενέργεια για όλη τη διάρκεια και θα τα καταφέρεις σωστά μέχρι τη γραμμή λήξης.

Μετά:

6) Επανάφερε τον εαυτό σου με νερό, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες

Συγχαρητήρια, τα κατάφερες! Πρέπει όμως να φροντίσεις για τον "ανεφοδιασμό" του οργανισμού σου, εντός 30 λεπτών από τη λήξη του τρεξίματος. Πώς; Πιες πολύ νερό και φάε ένα σνακ που θα συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Δεν ήταν και τόσο άσχημα, έτσι;

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα